Francuski stručnjaci predstavili bazu podataka „EOD Turpin“

Slika topvijesti/2012/rujan/EODTt1.jpg

Danas, 24. rujna na Policijskoj akademiji u Zagrebu započela je obuka policijskih službenika protueksplozijske zaštite MUP-a RH s bazom podataka formacijskih eksplozivnih sredstava naziva „EOD Turpin“

Foto: MUP

U sklopu nastavka intenzivne suradnje Ministarstava unutarnjih poslova Republika Hrvatske i Francuske danas, 24. rujna na Policijskoj akademiji u Zagrebu započela je obuka policijskih službenika protueksplozijske zaštite MUP-a RH s bazom podataka formacijskih eksplozivnih sredstava naziva „EOD Turpin“. Sylvanine Astic, Eric Dubant i Pascal Gastaldi stručnjaci Civilne zaštite francuskog Ministarstva unutarnjih poslova kroz trodnevnu obuku 24. – 26. rujna predstavit će spomenutu bazu svojim hrvatskim kolegama službenicima protueksplozijske zaštite Uprave policije, Uprave za posebne poslove sigurnosti, Specijalne policije te onima iz Policijskih uprava- zagrebačke, splitsko-dalmatinske, primorsko-goranske i osječko-baranjske.  U svom  radu istu bazu koriste francuski službenici protueksplozijske zaštite. Uvodnom dijelu prezentacije, početku obuke nazočio je Philippe Quilici, ataše pri Veleposlanstvu Republike Francuske u Zagrebu. Sama pak obuka je započela prezentacijom mogućnosti baze podataka „EOD Turpin“ . Također, francuski su stručnjaciukazali hrvatskim kolegama i na mogućnosti nadogradnje baze tj. predočili im način i mogućnosti njezina proširivanja podacima o novim eksplozivnim sredstvima. Tijekom obuke sve postavke baze bit će prevedene i na hrvatski jezik. Pristup bazi „EOD Turpin“službenicima protueksplozijske zaštite MUP-a omogućio je francuski MUP, a pored Hrvatske, ovu bazu koristi više zemalja članica Europske unije.

Mogućnost korištenja ove jedinstvene i svrsishodne baze podataka rezultat je odlične suradnje francuske službe protueksplozijske zaštite s protueksplozijskom zaštitom MUP-a RH, a koja je započela u listopadu 2007. provedbom Twinning Light projekta PHARE 2005 naziva Osposobljavanje policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske na području istrage bombaških incidenata i tehnike i taktike postupanja s eksplozivnim sredstvima/improviziranim eksplozivnim napravama. Cilj toga projekta koji je trajao do lipnja 2008. bio je dodatno osposobljavanje službenika protueksplozijske zaštite (PEZ) , uključujući i službenike PE zaštite na zračnim lukama te vodiče službenih pasa za detekciju eksploziva.

Poseban cilj projekta bio je izrada preporuke za razvoj protueksplozijske zaštite u RH, uključujući i preporuke za nabavkom specijalističke protueksplozijske opreme. Zemlja mentor (Republika Francuska) tom je prilikom izradila i priručnik s metodama i postupcima službenika PE zaštite (pravila struke) u radu s improviziranim eksplozivnim napravama, kao i strateške smjernice protueksplozijske zaštite za borbu protiv terorizma.Spomenuti projekt je uključivao i jednotjednu studijsku posjetu francuskom MUP-u četvorice službenika Protueksplozijske zaštite MUP-a RH koji su tom prigodom upoznali organizaciju, obuku i način rada francuske službe protueksplozijske zaštite.

Suradnja je nastavljena i u 2010. godini, kada su dvojica francuskih stručnjaka u Policijskoj akademiji u Zagrebu za službenike protueksplozijske zaštite Uprave policije, Uprave za posebne poslove sigurnosti i Specijalne policije održala trotjedni tečaj pod nazivom Uklanjanje neeksplodiranih eksplozivnih sredstava iz urbanih sredina. Tečaj je stavio naglasak na metode uklanjanja pronađenih eksplozivnih sredstava većih dimenzija (zrakoplovne bombe, i sl.) iznaseljenih mjesta.Također, u jesen 2011. dvojice službenika

Protueksplozijskog odjela MUP-a i jedan službenik Odjela za stručno usavršavanje Policijske akademije posjetili su francuske centre protueksplozijske zaštite u Parizu, Arrasu, Laonu, Chalonsu kao i Središte za osposobljavanje francuskih službenika protueksplozijske zaštite u Pont a Moussonu.Početkom ove godine, ataše za unutarnju sigurnost Veleposlanstva Republike Francuske u Zagrebu Michel Felkay, predstavnicima Uprave policije predao je elektronsku verziju priručnika o postupanju s formacijskim eksplozivnim sredstvima kojim se u svojem radu koriste francuski pirotehničari, a prevedenog na hrvatski jezik.



Stranica