Forenzičari iz Europske unije na edukaciji u Zagrebu

Slika topvijesti/2014/Rujan/CEPOL_text_1.jpg

Forenzičari iz 25 zemalja sudjeluju na drugom tečaju u organizaciji hrvatskog CEPOL tima, na temu „Istraživanje mjesta događaja“.

Foto: MUP

Drugi po redu tečaj koji ove godine organizira hrvatski CEPOL tim, u okviru godišnjeg programa CEPOL-a (European Police College – Europska policijska akademija), na temu „Istraživanje mjesta događaja“, započeo je u utorak, 23. rujna, na Policijskoj akademiji u Zagrebu.

Cilj ove aktivnosti je upoznati polaznike sa suvremenim tehnikama i metodama koje se koriste u forenzici, njihovoj pravilnoj primjeni pri obradi mjesta događaja te inicijativama koje se poduzimaju na razini EU s ciljem standardizacije operativnih procedura.

Polaznici tečaja su policijski službenici i forenzičari iz ukupno 25 zemalja (23 zemlje EU te Kosova i Bosne i Hercegovine). Uz stručnjake iz Centra za kriminalistička ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“  i Policijske akademije, predavanja će održati i predstavnica Bundeskriminalamta te ENFSI-ja (European Network of Forensic Science Institute-Europske mreže instituta forenzičkih znanosti) Andrea Seul te talijanski stručnjak iz Carabinieri Scientific Investigations Department of Rome (Centra karabinjera za znanstvena istraživanja) Paolo Fratini. Sudionici će imati prilike kroz diskusiju prezentirati svoja dosadašnja iskustva u obradi mjesta događaja i postupanju s tragovima, sličnosti i različitosti te prezentirati svoj način obrade mjesta događaja odnosno tragova, a osim prezentacija iz mnogobrojnih područja forenzičkih znanosti, tijekom četverodnevnog seminara bit će održane i praktične vježbe.

Prilikom otvaranja Cepolovog tečaja, voditeljica hrvatskog CEPOL tima i pomoćnica načelnika za međunarodnu i institucionalnu suradnju Danijela Petković rekla je kako je iznimno važno da članice EU dijele svoja iskustva u području kriminalističkih istraživanja. „Važnost razvoja i primjenjivanja novih metoda i tehnika u području obrade mjesta događaja ubrzano raste i zauzima središnju ulogu u efektivnoj upotrebi forenzičkih znanosti tijekom istraga svih vrsta kriminalnih aktivnosti. Razmjena stručnih iskustava i sudjelovanje u ovoj aktivnosti trebali bi povećati svijest o modernim forenzičkim tehnikama, njihovom utjecaju na policijski posao te razvoju i inicijativama koje poduzima Europska unija kako bi uskladila načine pristupa unutar ovog područja“.

Inače je Hrvatska, kao punopravna članica EU, ove godine dobila priliku biti nositelj čak dvije EU aktivnosti u okviru CEPOL-a. Seminar na temu organiziranog kriminala na zapadnom Balkanu, održan je početkom srpnja kao prva aktivnost u organizaciji hrvatskog CEPOL tima, s ciljem doprinosa regionalnoj suradnji jačanjem umrežavanja između relevantnih organizacija. 



Stranica