Edukacija ekipa za očevid na Policijskoj akademiji

Dio je to projekta ''Jačanje kapaciteta kriminalističke policije u području istraživanja mjesta događaja teških kaznenih djela i organiziranog kriminaliteta''

U sklopu provedbe projekta ''Jačanje kapaciteta kriminalističke policije u području istraživanja mjesta događaja teških kaznenih djela i organiziranog kriminaliteta'' za koji se 75 posto utrošenih financijskih sredstava sufinanciralo iz Fonda za unutarnju sigurnost Europske unije, u četvrtak, 25. travnja, na Policijskoj akademiji je proveden prvi dan edukacije na kojoj je sudjelovalo 40 ekipa za očevide iz svih policijskih uprava i nadležnih državnih odvjetništva.
 
Osim nabave vozila ekipa za očevide opremljenih forenzičkom opremom, laserskog 3D skenera te izrade i tiskanja ''Priručnika za istraživanje mjesta događaja teških kaznenih djela'', projektom je predviđena i ova dvodnevna edukacija ekipe za očevid, koja je ujedno i zadnja faza ovog projekta.
 
Inače, ekipu za očevid čine državni odvjetnik, policijski službenik za očevide i kriminalistički tehničar. Sudionicima edukacije predstavljen je ''Priručnik za istraživanje mjesta događaja teških kaznenih djela'', koji je uručen svakom od 120 polaznika edukacije.
 
Priručnik je izrađen u suradnji Policijske akademije, Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja ''Ivan Vučetić'', Državnog odvjetništva te Uprave kriminalističke policije, s ciljem ujednačavanja postupanja na mjestima događaja te unapređenjem kvalitete rada na terenu, a namijenjen je prvenstveno državnim odvjetnicima i policijskim službenicima za očevide.
 
Tijekom edukacije svaka od stručnih službi Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja ''Ivan Vučetić'' je u svojim predavanjima istaknula najvažnije detalje iz područja svoje domene rada. Sudionicima edukacije su osim Priručnika, prezentirane i mogućnosti laserskog 3D skenera te su demonstrirane mogućnosti uporabe u zatvorenim i otvorenim prostorima, s ciljem upoznavanja s prednostima nove metode dokumentiranja mjesta događaja kao i uvođenja iste u rad prilikom očevida najtežih kaznenih djela.

Stranica