Drugo izdanje knjige Željka Karasa "Uvod u kriminalistiku"

Iako je primarno knjiga namijenjena studentima, karakter knjige će zasigurno privući svakog čitatelja željnog informacija

Novo izdanje knjige Željka Karasa Uvod u kriminalistiku u izdanju Ministarstva unutarnjih poslova, bavi se pitanjima koja su bitna za razumijevanje kriminalističkog istraživanja.

Željko Karas je profesor visoke škole u trajnom zvanju, magistrirao je i doktorirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu, nositelj i suradnik na kriminalističkim predmetima na više sveučilišnih i stručnih studija, objavio oko sedamdeset znanstvenih i stručnih radova te radova za konferencije.

Već spominjanje pojma kriminalistika kod većine građana dovodi do asocijacija o detektivskom poslu te otkrivanju počinitelja kroz traženje i kombiniranje tragova i dokaza. Knjiga u tom smislu ima zahvalnu temu te ozbiljnim pristupom i znanstvenim činjenicama uopće ne umanjuje interes čitatelja, nego štoviše potiče otvorenost za nove spoznaje.
 
Povezivanje teorije i prakse u knjizi je očigledno uz gotovo stotinu citiranih pravomoćnih odluka, te uz tridesetak probranih detaljno opisanih kriminalističkih slučajeva, primjerice od analize jačine indicijalnih dokaza kroz primjer ubojstva odvjetničke vježbenice, provjeru vjerodostojnosti priznanja kao izravnog dokaza kroz primjer osumnjičenika kojeg je sud nakon dvadeset godina suđenja označio nevjerodostojnim ili analiziranje međuodnosa količine dokaza na mjestu događaja i na ostalim lokacijama s kojih su počinitelji drugim oružjem ciljali novinara pod čije su vozilo postavili eksploziv.
 
Za čitatelje iz struke će interes možda biti usmjeren na podatke o tome koji izvori više doprinose učinkovitosti istraživanja, kako ciklički nastaju nove strategije rada policije, o faktorima što utječu na rješivost kaznenih djela, kakav je međuodnos materijalnih i personalnih izvora, može li se održati uspješnost kriminalističkog istraživanja ako se sužavaju ovlasti policije i proširuju ljudska prava, koje policijske radnje najviše doprinose donošenju pogrešnih presuda nedužnim osobama i druge stručne teme.
 
Iako je primarno knjiga namijenjena studentima kao obvezna literatura na više od tri studija u Hrvatskoj, karakter knjige će zasigurno privući svakog čitatelja željnog informacija koje ujedno čine dio opće kulture ne samo kriminalista, nego zbog velike raširenosti u popularnoj kulturi, i građana općenito. Tako ćete moći pronaći odgovore na pitanja je li hrvatska profesionalna policija ustvari nastala desetljećima prije engleske policije, je li prije nastanka FBI-a kod nas već bio utemeljen Zavod redarstvenih agenata, koji znanstvenik hrvatskog podrijetla je prvi u svijetu riješio kazneno djelo na temelju otisaka papilarnih linija ili je li prvi slučaj u svijetu kojeg je nobelovac istraživao DNK analizom ustvari riješen jednom drugom starom kriminalističkom metodom?
 

Knjiga se može kupiti u knjižari Policijske akademije u prizemlju četvrtog paviljona ili internetskim bankarstvom po cijeni od 90 kuna.
Potrebno je navesti:
  • IBAN Državnog proračuna: HR1210010051863000160, model: HR63, poziv na broj: 7005-713-22365
  • opis plaćanja: naziv knjige
  • potvrdu o uplati dostaviti na e-adresu: sluzba.rpo-nkd@mup.hr ili faks +385 1 24 26 419.
Po primitku uplate knjigu dostavljamo na Vašu adresu.
Za dodatne informacije možete nazvati: +385 1 2426 404 (Kristina Kampuš).
 

Stranica