Drugačiji pristup poučavanju - e-obrazovanje

Slika /02_vijesti/2018/2019/e_ucenje_pa.jpg

Kao partnerskoj akademiji Frontex-a, Policijskoj akademiji je u izradi i korištenju stranice financijsku potporu pružio Frontex (server, nabava računala, priprema i izrada stranice)

U organizaciji Službe za stručno usavršavanje i specijalizaciju na Policijskoj akademiji u Zagrebu od 18. do 22. veljače održan je Pedagoško-instruktivni seminar za predavače-instruktore. 
Nastojanjem ove Službe da trajno razvija i osuvremenjuje metode i tehnike poučavanja, polaznicima je bilo osigurano online učenje odnosno pristup novootvorenoj i „mladoj“ stranici e-obrazovanje Policijske akademije. Kao partnerskoj akademiji Frontex-a, Policijskoj akademiji je u izradi i korištenju stranice financijsku potporu pružio Frontex (server, nabava računala, priprema i izrada stranice).
Seminar je otvorila voditeljica Službe za razvoj policijskog obrazovanja i nakladničko knjižničnu djelatnost Mirjana Abramović (ujedno i osoba zadužena za suradnju s Frontex-om u ime partnerske akademije) koja je polaznicima predstavila e-kolegije te zajedno s voditeljicom seminara Smiljanom Jurković polaznicima predstavila prednosti učenja na daljinu kao i važnost cjeloživotnog obrazovanja kroz pristup novim i modernim tehnologijama.  
Seminaru je prisustvovalo 17 visokoobrazovanih polaznika, djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova kojima su predavanja održali Silvio Bratković i Ivana Glavina-Jelaš s Visoke policijske škole te Maja Pajur i Dubravka Labus iz Službe za razvoj policijskog obrazovanja i nakladničko knjižničnu djelatnost.
Itekako je važno osigurati pristup novim i modernim tehnologije i alatima e-učenja kao i pružiti sustavnu podršku pri njihovoj integraciji u obrazovni proces, što je jedan od ciljeva u koji trenutno ulaže Policijska akademija, istaknula je voditeljica Abramović.
Ovakav sustav namijenjen je upravljanju obrazovnim sadržajem i najkorišteniji je takav alat za učenje online u svijetu, omogućujući i interaktivnu nastavu i virtualno organiziranje kolegija, što je nama kao velikom Ministarstvu prioritet u približavanju potreba s „terena“ i organizaciji rada dostupnog materijala uvijek i za sve.
Spremnost i motiviranost polaznika ovog seminara za uporabu novog alata, bila je vidljiva već prvi dan, što implicira da će se pristupom platformi ona često dodatno i samoinicijativno usavršavati, a namjera Službe za razvoj policijskog obrazovanja i nakladničko knjižničnu je upravo to, prilagoditi sustav e obrazovanja potrebama krajnjih korisnika.
Osim e-obrazovanja, ovaj seminar bio je specifičan i zbog činjenice da je cijeli pristup organiziran s odmakom od tradicionalne nastave i uz primjenu  drugačijeg stila poučavanja. Praćenjem grupne dinamike, od prvog dana, bilježen je pomak u pozitivnom smjeru jer ovaj način učenja, dijelom online dijelom nužnim zbližavanjem polaznika, sada, a i budućnosti dovodi do uspješnih i zavidnih rezultata.
Povezivanje grupe polaznika ovog seminara rezultat je njihovog znanja, zainteresiranosti za novi način i pristup edukaciji, a ponekad se istakne i neki poseban pojedinac. Značajan doprinos ovom seminaru dao je policijski službenik Zrinko Kapetanović svojim sjajnim interpretativnim ( recitatorskim ) vještinama, koje su i profesorice iskoristile i ukomponirale u proces obuke. Poezija Tina Ujevića, Sergeja Jesenjina, Enesa Kiševića i dr. otkrila je polaznicima moć i važnost afektivne domene poučavanja i snagu riječi.
Na vježbama prezentacijskih i komunikacijskih vještina (koje su snimane i analizirane)
bila su vidljiva nastojanja svih polaznika da svoj govor, nastup i izričaj osvijeste, korigiraju i poboljšaju i time doprinesu svom daljnjem usavršavanju i budućem uspješnom prenošenju tih istih znanja, kompetencija i vještina.
Nakon provedene evaluacije, zadnjeg dana seminara, može se naglasiti da policijski službenici spremno prihvaćaju uporabu novih obrazovnih tehnologija kao i drugačiji stil poučavanja, kojeg procjenjuju kao vrlo prikladnog za strukovno obrazovanje odraslih i preporučuju ga za budućnost.
Važno je istaknuti kako je ovaj model edukacije rezultat suradnje više ustrojstvenih jedinica Policijske akademije, a usmjeren je ulaganju u nove i moderne tehnologije obrazovanja, razvoj policijskog obrazovanja i stručno usavršavanje kao prioritetnih ciljeva, a rezultat je timski rad, približavanje potrebama korisnika i daljnja primjena u budućnosti.  

Stranica