DOVRŠENA KRIMINALISTIČKA OBRADA

Zagreb - dana 28. lipnja 2002. godine Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, podnijeta je kaznena prijava protiv Tarika M. (48) zbog osnovane sumnje da je počinio 18 kaznenih djela prijevare opisano u članku 224. KZ-a, te jedno djelo teške krađe iz članka 217. KZ-a i nedozvoljene uporabe autorskog djela ili umjetnika izvođača opisano u članku 230. Kaznenog zakona. Naime, početkom veljače operativnim radom policija je doznala da je osoba, predstavivši se kao Anđelko Novaković iz Hrvatskog leksikografskog zavoda, pokušala na prijevaran način pribaviti tri umjetničke slike - ulja na platnu Charlsa Bilicha i to od voditeljice njegove galerije u Lovranu. S druge strane, osoba koja se predstavila kao Andrej Novaković sa Likovne akademije u Zagrebu, u listopadu je prošle godine od akademskog slikara Đure Pulitike iz Dubrovnika na prijevaran način pribavio tri umjetničke slike - ulja na platnu koja na tržištu mogu postići cijenu oko 450.000 kuna. Analizom prikupljenih saznanja 13. veljače ove godine policajci su nakon poduzetih kriminalističko taktičkih radnji uhitili Tarika M. Tijekom kriminalističke obrade između ostalog, izvršena je i pretraga stana i drugih prostorija kada su pronađene i zbog sumnje u njihovo porijeklo i privremeno oduzete, tri spomenute slike Đure Pulitike, devet grafika Ivana Lackovića, pet slika M. Veže, tri slike S. Nobila, po dvije slike I. Šebalja i B. Bobića, kao i po jedna slika Šohaja, Crnoboria, Bengeza, Šepata, Leontića, Škrnjuga, Pintarića, Kipkea, Sedera, Fatura i Labaša. Pronađene su i dvije nevjerodostojne slike signirane na ime Mersada Berbera. U daljnjoj kriminalističkoj obradi, provjerom vjerodostojnosti i porijekla umjetničkih slika, utvrđeno je da je Tarik od 1999. godine pa sve do veljače ove godine, na nezakonit i prijevaran način pribavio slike upravo od navedenih slikara tako što im se lažno predstavljao kao: - student Likovne akademije Andrej Novaković, - Anđelko Novaković iz Hrvatskog Leksikografskog zavoda, - docent Likovne akademije u Sarajevu Ivan Muratović, - profesor Ivan Filipović sa Filozofskog sveučilišta u Amsterdamu, - Krešimir Mikić iz Sarajeva i - doktor Ivan iz mostarskog HDZ-a govoreći im pri tom da prikuplja slike radi organiziranja izložbi u Europi, zbog donacije Likovnoj akademiji u Sarajevu, s ciljem uvrštavanja u Likovni leksikon i Europsku likovnu enciklopediju, te dovevši ih tako lažnim prikazivanjem činjenica u zabludu, pribavio sebi protupravnu imovinsku korist od oko 1.000.000 kuna. Pronađene slike vraćene su autorima.

Zagreb - dana 28. lipnja 2002. godine Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, podnijeta je kaznena prijava protiv Tarika M. (48) zbog osnovane sumnje da je počinio 18 kaznenih djela prijevare opisano u članku 224. KZ-a, te jedno djelo teške krađe iz članka 217. KZ-a i nedozvoljene uporabe autorskog djela ili umjetnika izvođača opisano u članku 230. Kaznenog zakona.
Naime, početkom veljače operativnim radom policija je doznala da je osoba, predstavivši se kao Anđelko Novaković iz Hrvatskog leksikografskog zavoda, pokušala na prijevaran način pribaviti tri umjetničke slike - ulja na platnu Charlsa Bilicha i to od voditeljice njegove galerije u Lovranu.
S druge strane, osoba koja se predstavila kao Andrej Novaković sa Likovne akademije u Zagrebu, u listopadu je prošle godine od akademskog slikara Đure Pulitike iz Dubrovnika na prijevaran način pribavio tri umjetničke slike - ulja na platnu koja na tržištu mogu postići cijenu oko 450.000 kuna.
Analizom prikupljenih saznanja 13. veljače ove godine policajci su nakon poduzetih kriminalističko taktičkih radnji uhitili Tarika M. Tijekom kriminalističke obrade između ostalog, izvršena je i pretraga stana i drugih prostorija kada su pronađene i zbog sumnje u njihovo porijeklo i privremeno oduzete, tri spomenute slike Đure Pulitike, devet grafika Ivana Lackovića, pet slika M. Veže, tri slike S. Nobila, po dvije slike I. Šebalja i B. Bobića, kao i po jedna slika Šohaja, Crnoboria, Bengeza, Šepata, Leontića, Škrnjuga, Pintarića, Kipkea, Sedera, Fatura i Labaša.
Pronađene su i dvije nevjerodostojne slike signirane na ime Mersada Berbera.
U daljnjoj kriminalističkoj obradi, provjerom vjerodostojnosti i porijekla umjetničkih slika, utvrđeno je da je Tarik od 1999. godine pa sve do veljače ove godine, na nezakonit i prijevaran način pribavio slike upravo od navedenih slikara tako što im se lažno predstavljao kao:
- student Likovne akademije Andrej Novaković,
- Anđelko Novaković iz Hrvatskog Leksikografskog zavoda,
- docent Likovne akademije u Sarajevu Ivan Muratović,
- profesor Ivan Filipović sa Filozofskog sveučilišta u Amsterdamu,
- Krešimir Mikić iz Sarajeva i
- doktor Ivan iz mostarskog HDZ-a
govoreći im pri tom da prikuplja slike radi organiziranja izložbi u Europi, zbog donacije Likovnoj akademiji u Sarajevu, s ciljem uvrštavanja u Likovni leksikon i Europsku likovnu enciklopediju, te dovevši ih tako lažnim prikazivanjem činjenica u zabludu, pribavio sebi protupravnu imovinsku korist od oko 1.000.000 kuna.
Pronađene slike vraćene su autorima.

Stranica