Dodatne edukacije za policijske službenike granične policije u okviru Fonda za azil, migracije i integraciju

Edukacija za rad na EURODAC radnim stanicama organizirala se na dvodnevnom seminaru u Opatiji od 23.-24. studenoga 2022.

U vremenskom periodu od 23. do 24. studenoga 2022. godine u Opatiji u hotelu Bristol u sklopu projekta „Dodatne edukacije za policijske službenike granične policije“, a u okviru Fonda za azil, migracije i integraciju održan je dvodnevni seminar na temu: „Uzimanje otisaka prstiju na EURODAC (European Asylum Dactyloscopy Database) radnim stanicama“.
Svrha seminara je unaprjeđenje funkcionalnosti i održavanje stacionarnih prijenosnih radnih stanica za digitalno izuzimanje otisaka prstiju kao i povećanje efikasnosti registracije državljana trećih zemalja kojima se izuzimaju otisci prstiju na teritoriju Republike Hrvatske.
 
Prvi dan seminara polaznici su upoznati za zakonodavnim propisima,  komponentama informacijskog sustava, principima protoka informacija te tehničkim detaljima nacionalne implementacije o postupku važnosti uzimanja EURODAC otisaka, tj. važnosti njihova upisivanja u sustav evidencije određenih stranaca, koji prethodi Dublinskom postupku. Upoznati su sa procesima koji se odvijaju nakon uzimanja otisaka prstiju i njihova slanja na nacionalnu EURODAC radu jedinicu. Također im je skrenuta pozornost na sa važnost Dublinskog postupka, važnost kvalitetnog izuzimanja otisaka prstiju na nacionalnoj razini kako bi se kasnije moglo pristupiti efikasnijoj provedbi utvrđivanja odgovorne države članice u postupku povratka.
 
Kroz praktični rad seminara od strane samostalne vještakinje za vještačenje papilarnih linija iz Centra za forenzična ispitivanje, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ Danijele Međeši prezentirane su osnove daktiloskopije s naglaskom na ispravan postupak uzimanja otisaka prstiju kako bi otisci prstiju uzeti na live scan uređajima bili pravilno daktiloskopirani i zadovoljavajuće kvalitete.
 
U praktičnom dijelu seminara polaznici su samostalno izuzimali otiske prstiju te ih na pravilan način unijeli u evidenciju određenih stranaca, u cilju daljnje obrade podatak što je i bio inicijalni cilj seminara. Ujedno su upoznati sa najčešćim izazovima prilikom izuzimanja otisaka te rješenjima istih.

Stranica