Djelatnicima Službe za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju uručeno priznanje ministra unutarnjih poslova

Petero policijskih službenika Policijske akademije primilo nagradu za izniman angažman na jačanju međunarodne suradnje u području policijskog obrazovanja

Načelnik Policijske akademije Josip Ćelić i zamjenica načelnika Mirjana Abramović jučer su u ime potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića svečano uručili priznanje policijskim službenicima Službe za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju – Krešimiru Kaniži, Robertu Kralju, Martini Grdinić, Nikoli Slameku i Nataliji Jovan.

Navedeni policijski službenici protekle su godine kao predstavnici MUP-a RH sudjelovali u provedbi modula o zaštiti državne granice u sklopu obuke stalnih snaga kategorije 1 Agencije za europsku obalnu i graničnu stražu (Frontex) (Delivery of Module 5 – Land and Maritime Border Surveillance in the Framework of the Basic Training Programme for European Border and Coast Guard SC Cat. 1, Batch 5 and 6, Avila, Spain). Sa svojim kolegama iz Španjolske, Rumunjske, Italije i Njemačke kroz praktične obuke suočavali su polaznike 5. i 6. naraštaja stalnih snaga s realnim situacijama na terenu, jačajući time zajedničku spremnost na sve izazove vezane za zaštitu granice.

Treba napomenuti da Kaniža, Kralj, Grdinić, Slamek i Jovan zahvaljujući svojem znanju, vještinama i profesionalnosti redovito surađuju s Frontexom u programima obuke za graničnu policiju, i u Hrvatskoj i u drugim članicama Europske unije. Zahvaljujući njihovom angažmanu, Policijska akademija i protekle je godine bila jedna od najaktivnijih partnerskih akademija Frontexa. Praktične obuke koje provode primjer su kvalitetnog iskustvenog učenja, usmjerenog na praktična znanja i vještine umjesto na teoriju, a polaznici takav pristup poučavanju i učenju redovito ističu kao onaj koji donosi najbolje rezultate. Metode izbora spomenutih vježbi jesu igre uloga i simulacije, koje maksimalno oponašaju stvarnost omogućujući polaznicima da vježbaju profesionalne i pravilne obrasce ponašanja koje mogu primijeniti u poslu. Tim se metodama razvijaju profesionalno znanje, vještine i stavovi te stječu vještine donošenja odluka, u sigurnom okruženju i bez nepotrebnog rizika.

Uz spomenutu suradnju s Frontexom, važno je spomenuti i angažman spomenutih policijskih službenika u projektu suradnje sa Saveznom policijskom akademijom SR Njemačke – „Zajednički napori na izgradnji kapaciteta: Nadzor granice uz poštovanje ljudskih prava”. Riječ je o programu osmišljenom za pripadnike granične policije zemalja takozvane zapadnobalkanske migracijske rute, kojim se upoznaju s najboljim europskim praksama vezanim za zaštitu ljudskih prava u poslovima zaštite državne granice. Na dvije od tri obuke planirane za 2022. godinu, Kaniža, Kralj, Grdinić, Slamek i Jovan kao treneri su kroz praktične vježbe vodili policijske službenike iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Turske, Kosova i Hrvatske.

Načelnik Ćelić i zamjenica Abramović zahvalili su im na predanom radu i doprinosu jačanju obrazovnih i poslovnih procesa Policijske akademije te njezine pozicije i ugleda na međunarodnoj razini, a zamjenica Abramović zaključno je istaknula kako sve to ne bi bilo moguće bez timskog rada i zalaganja cijele Službe, te uz one koji su dobili nagradu pohvale svakako zaslužuju i svi ostali.
 
 
 

Stranica