Djeca ukrajinskih policajaca, vatrogasaca i vojnika u posjetu Policijskoj akademiji

Policijska akademija ugostila je 36 ukrajinske djece koji su unazad 10 dana boravili u Republici Hrvatskoj

Policijsku akademiju danas je posjetilo 36 djece ukrajinskih policajaca, vatrogasaca i vojnika u pratnji pet svojih sunarodnjaka, policijskih službenika. Ukrajinske goste pratili su predsjednica Udruge za podršku i poticanje zajedništva „Hrvatska pomaže“ Đurđa Adlešić te predstavnici Grada Bjelovara, koji su sudjelovali u organizaciji posjeta ukrajinske djece Republici Hrvatskoj.

U sklopu posjeta, ukrajinski su se gosti kroz program pripremljen za njih imali prigodu upoznati s poviješću hrvatske policije te specifičnostima pojedinih linija rada. Tijekom obilaska postava Muzeja policije, predstavljena im je oprema hrvatske policije i promjene koje je doživjela tijekom vremena, kao i zbirka krivotvorenih umjetnina te život i djelo oca daktiloskopije Ivana Vučetića, a djeca su posebno zanimanje pokazala za dioramu mjesta zločina i obilježavanje materijalnih dokaza.

Nakon obilaska Muzeja policije, službenici Službe prevencije PU zagrebačke predstavili su gostima preventivne programe za građane, a djeci su se osobito svidjele „pijane naočale“ i agility board – uređaj koji otkriva kako se brzina reakcije smanjuje kad je osoba pod utjecajem alkohola ili droga. Tim se uređajem Služba prevencije koristi u preventivnim akcijama senzibiliziranja mlađih sudionika u prometu na štetne posljedice vožnje pod utjecajem alkohola i droga. Osim toga, gostima je predstavljen projekt Sigurna turistička destinacija te su upoznali korejske policajce Kim Seong Bonga i Park Seung Chuna, koji ove godine sudjeluju u projektu.

Za goste iz Ukrajine priređena je i kratka prezentacija vještina policijskih motorista, a imali su se prigodu i družiti sa psom Snoopyjem te vidjeti kako izgleda rad sa psom za detekciju droga.

Goste su ispred Ministarstva unutarnjih poslova pozdravili državna tajnica za europske i međunarodne poslove i fondove Europske unije Terezija Gras te glavni ravnatelj policije Nikola Milina, izrazivši nadu da je kratak program pripremljen na Policijskoj akademiji na prigodan način zaokružio njihov posjet Republici Hrvatskoj.
„Vjerujem da ste tijekom svojeg boravka osjetili prijateljstvo i podršku koju vašoj zemlji pruža Hrvatska“, rekla je državna tajnica Gras, naglasivši kako na svom europskom putu Ukrajina u Republici Hrvatskoj ima iskrenog prijatelja. Glavni ravnatelj policije Milina istaknuo je kako je hrvatska policija dosad vrlo uspješno surađivala s ukrajinskom na više projekata i izrazio nadu da će se uspješna suradnja nastaviti i u budućnosti.

Posjet Policijskoj akademiji dio je šireg posjeta Republici Hrvatskoj, koji su na inicijativu prve dame Ukrajine Olene Zelenske te izvanredne i opunomoćene veleposlanice Republike Hrvatske u Ukrajini Anice Djamić organizirali ukrajinsko Ministarstvo unutarnjih poslova, Udruga za podršku i poticanje zajedništva „Hrvatska pomaže“ i Grad Bjelovar. U sklopu posjeta, 36 djece u dobi od 9 do 14 godina provelo je sa svojom pratnjom tjedan dana u Novom Vinodolskom, a prije posjeta Policijskoj akademiji bili su i u Uredu predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

Policijska akademija od samih početaka rata u Ukrajini pokazala je humanost, pruživši pomoć prilikom dolaska dviju ukrajinskih majki s četvero djece s područja Harkiva u Republiku Hrvatsku u ožujku 2022. Uz pomoć u pronalasku smještaja, policijski službenici Policijske akademije prikupili su osnovne potrepštine i hranu te pomogli u zapošljavanju majki i upisu djece u školu. Tijekom ovog posjeta djelatnici Policijske akademije još su jedanput imali prigodu pokazati svojim ukrajinskim kolegama i njihovoj djeci da su spremni pomoći i pružiti podršku kad god je to potrebno.



Stranica