Djeca iz Ukrajine zimske praznike provela u Republici Hrvatskoj

Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ ugostila djecu ukrajinskih policajaca

U sklopu projekta „Psihosocijalno osnaživanje ukrajinske djece pogođene ratnim zbivanjima“ u organizaciji udruge „Hrvatska pomaže“, Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ od 2. do 11. veljače ugostila je tridesetero djece i tri odgojiteljice iz Ukrajine.

Kako bi ih barem nakratko odmaknuli od ratnih zbivanja u njihovoj domovini, policijski službenici, prevoditelji, volonteri i sponzori omogućili su ukrajinskoj djeci da u Republici Hrvatskoj posjete zanimljiva mjesta te sudjeluju u prigodnim programima i animacijama.
Tijekom boravka u Zagrebu djeca u dobi od 9 do 14 godina uživala su u igri i šetnji parkom Maksimir, posjetila Zoološki vrt, a uz stručno vodstvo obišla su i tvornicu Kraš, gdje su se upoznala s proizvodnjom slatkiša.

Organiziran im je bio obilazak Tehničkog muzeja Nikole Tesle, gdje su imali priliku vidjeti razvoj transportnih sredstava u vodi, na kopnu i u zraku, ali i drugih tehničkih uređaja. U organizaciji Hrvatskog nogometnog saveza na stadionu Maksimir pratili su nogometnu utakmicu između GNK Dinamo Zagreb i HNK Gorica.
Predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite održali su djeci predavanja na teme upravljanja rizicima i smanjenja rizika od katastrofa te protuminskog djelovanja, a posjetili su i Ravnateljstvo civilne zaštite, gdje su razgovarali o kriznim situacijama koje ih mogu zateći.

Dobrodošlicu i ugodan boravak u Republici Hrvatskoj zaželjeli su im glavni ravnatelj policije Nikola Milina, načelnik Policijske akademije Josip Ćelić te predsjednica udruge „Hrvatska pomaže“ Đurđa Adlešič.

Na Policijskoj akademiji djecu iz Ukrajine posjetili su vršnjaci OŠ Žuti brijeg s kojima su se upoznali i družili kroz sportske i društvene igre. Tijekom boravka na Policijskoj akademiji posjetili su Muzej policije, gdje su se upoznali s poviješću hrvatske policije te im je predstavljen rad službenih pasa smještenih u Centru za obuku vodiča i dresuru službenih pasa.

U sklopu boravka u Republici Hrvatskoj organiziran im je jednodnevni izlet u Karlovac u kojemu su posjetili Aquatiku - slatkovodni akvarij i Tesla Experience Center. Mališane je ugostio i Hrvatski autoklub gdje su se s posebnim veseljem okušali u vožnji automobila na simulatoru vožnje, vozili se na biciklističkom poligonu te gledali kinopredstavu.

Potkraj njihova boravka u Hrvatskoj organiziran im je posjet Hrvatskom saboru, gdje su im se prigodno obratili potpredsjednik Sabora Željko Reiner i Nj.E. Vasyl Kyrylych, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Ukrajine u RH.

Djelatnici Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ tijekom cijelog boravka bili su potpora i pratnja djeci i odgojiteljicama, a posljednji dan boravka i polaznici Policijske škole „Josip Jović“ na kreativnim su se radionicama družili s djecom, koja su sa zahvalnošću i oduševljenjem iznosila dojmove o boravku u Republici Hrvatskoj.

 

Pisane vijesti