Direktor CEPOL-a Ferenc Banfi u posjetu Ravnateljstvu policije

Slika FOTOGRAFIJE/2013/cepol_mala.jpg

Suradnja MUP-a RH s CEPOL-om pokrenuta je 2006. godine, nakon određivanja Policijske akademije kao nacionalne kontakt točke. U razdoblju do kraja 2011. godine održan je niz aktivnosti i kontakata, a predstavnici MUP-a sudjelovali su na pojedinim seminarima u organizaciji CEPOL-a. Sporazum o suradnji između CEPOL-ai Policijske akademije, odnosno, Visoke policijske škole, potpisan je 7. prosinca 2010. godine, u Misiji Republike Hrvatske pri Europskoj uniji u Bruxellesu.

Foto: MUP

U svom posjetu Ravnateljstvu policije direktor CEPOL-a Ferenc Banfi i njegov suradnik Didier Martin sastali su se sa zamjenikom glavnog ravnatelja policije Draženom Vitezom, načelnikom Policijske akademije Želimirom Radmilovićem, načelnikom Sektora za potporu kriminalističke policije Daliborom Jurićem i pomoćnicom načelnika Policijske akademije za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju Danijelom Petković.

Suradnja MUP-a RH s CEPOL-om pokrenuta je 2006. godine, nakon određivanja Policijske akademije kao nacionalne kontakt točke. U razdoblju do kraja 2011. godine održan je niz aktivnosti i kontakata, a predstavnici MUP-a sudjelovali su na pojedinim seminarima u organizaciji CEPOL-a. Sporazum o suradnji između CEPOL-a i Policijske akademije, odnosno, Visoke policijske škole,  potpisan je 7. prosinca 2010. godine, u Misiji Republike Hrvatske pri Europskoj uniji u Bruxellesu.

Obraćajući se direktoru CEPOL-a Ferencu Banfiju, Dražen Vitez je istaknuo: „pozdravljam vas u ime glavnog ravnatelja policije Vlade Dominića koji zbog obveza vezanih uz skorašnji ulazak Hrvatske u EU nije mogao prisustvovati ovom sastanku. Drago mi je da sam se prvi put susreo s vama i vjerujem da će nakon ulaska Hrvatske u EU naša suradnja biti još jača te da će se ona nastaviti. Također, nadam se da će hrvatska policija dati jedan značaj u radu CEPOL-a te da će se naši  policajci kvalitetno osposobiti kroz edukaciju unutar CEPOL-a, ali i da će razmijeniti iskustva sa svojim europskim kolegama i tako doprinijeti agenciji."

Na sastanku su dotaknute važne točke u radu CEPOL-a i obrazloženo je što očekuje hrvatsku policiju u daljnjem radu CEPOL-a i u kojim segmentima hrvatska policija može dati svoj obol u radu ove agencije ali i gdje  možemo iskoristiti suradnju.

Inače, misija CEPOL-a glasi: CEPOL kao agencija EU pridonosi europskoj policijskoj suradnji kroz učenje na korist europskih građana

Ferenc Banfi u svom je izlaganju istaknuo: „Hvala vam na ovom sastanku, prije svega, ovdje sam da vam ponudim svoju prijateljsku ruku i čestitam Hrvatskoj na skorašnjem članstvu u EU. Ne samo da poznajem situaciju u regiji već ju i razumijem i znam da je hrvatska policija pripremana za ulazak u EU kao ravnopravna i punopravana članica EU već dugo vremena, a zbog suradnje s mnogim vašim hrvatskim kolegama iz prve ruke sam se uvjerio u stručnost i kvalitetu hrvatske policije. Suradnja unutar CEPOL-a je suradnja od koje svi dionici imaju koristi. Nakon 1. srpnja, kada Hrvatska postane punopravna članica Europske unije, uključenost hrvatske policije u aktivnosti CEPOL-a više nema nikakvih granica. To znači da će hrvatske kolege od 1. srpnja moći sudjelovati u svim aktivnostima CEPOL-a vezanim uz obuku i to uz potpuno pokrivanje troškova.“

Na sastanku se također razgovaralo o eventualnom pripojenju CEPOL-a EUROPOL-u, a Dražen Vitez je potvrdio ulazak hrvatske policije u partnerstvo s CEPOL-om.



Stranica