Devet policijskih službenika specijaliziralo se za suzbijanje zločina iz mržnje

Od 28. do 30. lipnja, na Policijskoj akademiji u Zagrebu, trajala je specijalistička obuka na temu suzbijanja i prevencije zločina iz mržnje. Obuku je prošlo 9 policijskih službenika koji su na taj način stekli znanja i vještine trenera koji će u narednom periodu dalje obučavati ostale policijske službenike.

Program je pokrenuo Ured za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), a prvi put je prezentiran na OESS-ovoj konferenciji o antisemitizmu i drugim oblicima netolerancije, održanoj u lipnju 2005. godine u Cordobi. Tom prilikom ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, gđa Kolinda Grabar-Kitarović je podržala uključivanje RH u Program obuke policijskih službenika za borbu protiv zločina iz mržnje. Ta inicijativa je kasnije i formalizirana imenovanjem nacionalnog časnika za vezu, gđe Marine Vasilj iz Ministarstva vanjskih poslova i imenovanjem nacionalnog trenera, policijskog stručnjaka za obuku, gđe Danijele Petković iz Ministarstva unutarnjih poslova. U izradi i implementaciji Programa, zajedno sa Uredom OESS-a, sudjelovao je i National Public Safety Strategy Group (NPSSG), program razvijen od strane starijih policijskih službenika i eksperata za zločine iz mržnje sedam OESS zemalja: Kanade, Francuske, Njemačke, Španjolske, Mađarske, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih država.

Ciljevi programa su: podizanje svijesti policijskih službenika da identificiraju i učinkovito reagiraju na zločine iz mržnje i incidente koji su s tim u vezi, povećanje svijesti o zločinima iz mržnje, utjecaj ove problematike na žrtve i zajednicu, tipologiju počinitelja i simbole zločina iz mržnje. Također ciljevi programa su i osigurati specifične istražne tehnike i metodologije za uspješno otkrivanje zločina iz mržnje, razmjenjivanje najbolje policijske prakse u prikupljanju i obradi podataka te povećanje angažmana čitave zajednice u odgovoru i prevenciji ovih djela. U treningu su, pored djelatnika MUP-a, sudjelovali i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Vladinog ureda za ljudska prava te predstavnici nevladinih udruga Iskorak i Kontra.

Prilikom dodjele certifikata policijskim službenicima, u petak, 30. lipnja, direktor Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OESS-a, veleposlanik Christian Strohal je posebno pohvalio hrvatsku Vladu za sve napore koje ulaže u borbi protiv zločina motiviranih mržnjom, a posebice se osvrnuo na unaprjeđena zakonska rješenja; uvođenje definicije zločina iz mržnje u Kazneni zakon, kao i na činjenicu kako je Hrvatska prva zemlja u regiji koja podučava policijske službenike za borbu protiv takvih kaznenih djela.
Pohvalne riječi upućene su i Danijeli Petković, predavačici na Policijskoj školi i nacionalnoj obučavateljici policijskih službenika, koja će se pridružiti skupini policijskih stručnjaka iz programa NPSSG u pružanju potpore drugim državama u usavršavanju njihovih službenika.
Republika Hrvatska će postati i dijelom regionalne mreže te koristiti prednosti trajne suradnje s tim državama u rješavanju zločina iz mržnje.

Stranica