Debitantskim nastupom ''Lađarice u plavom'' osvojile drugo mjesto na veslačkom natjecanju

Veslačka ekipa policijskih službenica Ministarstva unutarnjih poslova ''Lađarice u plavom'' u svom debitantskom nastupu na natjecanju ''Kup Borovik'' kod Đakova osvojila je odlično drugo mjesto.

Na natjecanju na akumulacijskom jezeru pored Đakova nastupilo je sedam ženskih ekipa lađarica iz cijele Hrvatske, a od samog starta ''Lađarice u plavom'' svojim tempom najavile su da su u konkurenciji za osvajanjem jednog mjesta na pobjedničkom postolju.
 
Ekipa je to koja se okupila krajem prošle godine, a do prije tri mjeseca većina njih nije nikada držala veslo u rukama ili vidjela lađu. Kao potpuni outsajderi stale su na startnu ravninu uz bok iskusnim lađaricama koje treniraju godinama, nametnule se kao ravnopravne i osvojile srebro. Srebro zlatnog sjaja. Jer krenule su s punim srcem i željom da daju sve od sebe. Izdvojile su se nakon starta kao vodeće, no sudar sa Đakovom zaustavio je nakratko borbu i bacio ih na četvrto mjesto. No, policajke se nisu predavale. Nastavile su hrabro, uložile zadnji atom snage i probile se na drugo mjesto te su tu poziciju branile odlučno do kraja. Iza sebe su ostavile prvakinje lađarice iz Siska, domaću ekipu Đakova te ekipe iz Bjelovara i Vinkovaca.
Ekipu ''Lađarica u plavom'' čini 13 policijskih službenica iz raznih ustrojstvenih jedinica Ministarstva unutarnjih poslova, a trener ekipe je policijski službenik interventne policije iz Zagreba Štefo Lutz, veslač i trener s višegodišnjim iskustvom u pripremi ekipa za razna veslačka natjecanja i maratone lađa.
 
U ekipi su policijske službenice iz raznih rodova policije u dobi od 22 do 46 godina, a sve su se prije ove pustolovine bavile sportom, uglavnom trčanjem i treninzima snage. Samo jedna od njih, Petra Medak, ranije je veslala u lađi. Ostale su potpune početnice u ovom sportu. Uz Petru, ostale članice Lađarica su Nikolina Kuvačić, Ines Matec Mamuzić, Nives Šimić, Martina Radman, Slobodanka Gvero, Amela Fejzić, Amela Šiljeg, Irena Paola Ištok, Suzana Sokač, Maja Kesić, Iva Đurić i Ana-Marija Mustapić.
 
Rezultat ovako dobrog rezultata su kvalitetne pripreme koje su djevojke započele još u prosincu prošle godine. Ta prva faza treninga odrađivala se individualno, a naglasak je bio na stvaranju čvrste baze kondicijske pripreme kroz treninge snage i izdržljivosti tako da su djevojke četiri puta tjedno radile kružne treninge snage i trčale ili vozile bicikl. U ožujku je počela druga faza treninga koja uključuje veslanje tako da se svaki drugi tjedan nalaze na Jarunu kako bi odrađivale zajedničke veslačke treninge. U danima kada nisu na Jarunu nastavljaju s treninzima snage i cardio treninzima te vježbanjem tehnike zaveslaja na suhom.
 
Služba za policijski trening Policijske akademije ''Prvi hrvatski redarstvenik'' prošle godine pokrenula je projekt ženske veslačke ekipe koja će se natjecati na Maratonu lađa u Metkoviću 8. kolovoza ove godine. Osigurana su potrebna sredstva za nabavku opreme i rekvizita za funkcioniranje lađarske ekipe te je pružila svu logističku potporu koja je potrebna, a zahvaljujemo Udruzi lađara Neretve i predsjedniku Lukici Oršuliću Ministarstvu unutarnjih poslova donirana je izvornu neretvanska lađa.
 
Lađarice intenzivno nastavljaju sa pripremama za nadolazeće natjecanje u kolovozu pa će tako za tjedan dana treninge održavati na rijeci Neretvi, kako bi se što bolje pripremile i upoznale čari rijeke.
Čestitamo djevojkama na postignutom rezultatu i želimo im puno uspjeha na tradicionalnom ''Maratonu lađarica'' u kolovozu.


Stranica