Dan policije: odane počasti i proslavljena Sveta misa

Slika topvijesti/2012/rujan/dan policije/groblje_tekst.jpg

Obilježavanje Dana policije i blagdana Svetog Mihovila započelo je danas u prijepodnevnim satima na gradskom groblju Mirogoj kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli,

Foto: MUP

Obilježavanje Dana policije i blagdana Svetog Mihovila započelo je danas u prijepodnevnim satima na gradskom groblju Mirogoj kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, središnjeg križa u Aleji hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, groba prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju. Izaslanstvo unutarnjih poslova predvođeno zamjenikom ministra unutarnjih poslova Evelinom Tonkovićem te glavnim ravnateljem hrvatske policije Vladom Dominićem polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odalo je počast poginulim braniteljima i pripadnicima MUP-a kao i svim braniteljima koji su u Domovinskom ratu položili svoje živote na oltar domovine. Odavanju počasti nazočili su brojni dužnosnici MUP-a te načelnici policijskih uprava iz cijele Hrvatske.

Svi zajedno, uputili su se potom prema Policijskoj akademiji gdje je, u kapelici Sv. Mihovila arkanđela i policijskog nebeskog zaštitnika slavljena Sveta misa prikazana za poginule hrvatske redarstvenike, branitelje i sve policijske službenike koji su svoj život darovali službi dobra i pravednosti.

„Izbor Sv. Mihovila za zaštitnika hrvatske policije obvezuje nas da ne zastanemo samo na tom vanjskom činu i vanjskom obilježju, nego da u sebi nosimo duh Sv. Mihovila, da u svom svakodnevnom životu koristimo duhovno oružje, a to znači da nam je u borbi protiv zla i izgradnje naše osobnosti, ljudske i kršćanske, potrebna Riječ Božja, povjerenje u Boga, pravednost, a to znači vršenje Božjih zapovijedi prema Bogu i čovjeku, povjerenje u Boga i na kraju molitva. Izabirući Sv. Mihaela za zaštitnika policije značilo je odabrati životni program. To je izbor koji ima svoju dinamiku i želju: svakog dana biti bolji! I nikakve drakonske mjere neće moći promijeniti čovjeka bez njegove unutarnje duboke promjene koja se događa u srcu. Stoga nam je potreba svakodnevna molitva, povjerenje u Boga, evanđelje, istina. Prije svega molitva Duhu Svetom da nas nadahne što nam je činiti“, naglasio je vojni ordinarij mos. Juraj Jezerinac, predvodeći Svetu misu i, čestitavši svima Dan policije i Dan kapelanije Sv. Mihovil, poručio okupljenim vjernicima: „Sv. Mihovil neka vam bude nadahnuće i zagovornik, kako biste se mogli oduprijeti zlu koje dolazi izvana.“

Izvedbom „Raspela na žalu“ i ostalih liturgijskih pjesama klapa „Janjevo“ doprinijela je ljepoti i svečanosti liturgijskog slavlja, nakon kojeg je u restoranu Policijske akademije upriličen zajednički ručak za sve uzvanike.



Stranica