Dan otvorenih vrata u PU splitsko-dalmatinskoj

Raspisan je natječaj za obrazovanje novih 750 policajaca koji je otvoren od 1. ožujka do 31. srpnja ove godine

U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj danas, 20. ožujka, održan je Dan otvorenih vrata s ciljem informiranja mladih o uvjetima za upis u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka za 2019/2020. godinu. Naime, raspisan je natječaj za obrazovanje novih 750 policajaca koji je otvoren od 1. ožujka do 31. srpnja ove godine, a prijaviti se mogu mlađi od 28 godina.

Dan otvorenih vrata otvoren je konferencijom za medije na kojoj su sudjelovali načelnik PU splitsko-dalmatinske Dražen Vitez, načelnik Policijske akademije Dubravko Novak i voditeljica Policijske škole „Josip Jović“ Renata Odeljan.

Načelnik Dražen Vitez je podsjetio kako je zanimanje policajac više od samog zanimanja jer je to ujedno i poziv. Policajac je i humano zanimanje, a mladi ljudi unose entuzijazam što zajedno donosi novu snagu i elan u policiju. Dodao je kako je cilj otvorenih vrata senzibilizirati i omogućiti mladima da pred odlukom o biranju zanimanja razmišljaju o zanimanju policajac/policajka.

Načelnik Dubravko Novak je istaknuo kako će 750 kandidata biti odabrano testiranjem po prijavama na ovaj otvoreni natječaj. Naglasio je kako će i ove godine testiranje biti na terenu u policijskim upravama kako bi bilo dostupno što većem broju zainteresiranih i prijavljenih, dok će svi primljeni u program obrazovanja imati priliku da tijekom školovanja razmišljaju i odaberu što žele raditi jer će upoznati različite rodove policije.

Voditeljica Policijske škole Renata Odeljan je istaknula kako se uz uvjete propisane otvorenim natječajem u procesu testiranja kandidata traži fizička spremnost, te je pozvala zainteresirane da rade na tjelesnoj pripremi. Dodala je kako će svi primljeni kandidati 12 mjeseci imati osiguran smještaj i prehranu, nakon čega slijedi pripravnički staž od šest mjeseci i sklapanje ugovora. Najbolji kandidati imaju mogućnost birati policijsku upravu u kojoj žele raditi kao i rod policije.
 
U atriju PU splitsko-dalmatinske postavljeni su info pultevi s opremom i tehnikom koju policija koristi u svakodnevnom radu pri čemu su predstavljeni  različiti segmenti rada i rodovi policije (temeljna, specijalna policija, kriminalistička, prometna, granična, interventna policija, protueksplozijski odjel, prevencija). 

U dvorani PU splitsko-dalmatinske izvedena je pokazna vježba koja je uključivala borilačke vještine i vještine rukovanja oružjem, u kojoj su sudjelovali policijski službenici Interventne jedinice policije. Osim što su mladi posjetitelji razgledali opremu i pogledali pokaznu vježbu, veliki dio njih se zadržao u razgovoru s policijskim službenicama i službenicima, tako da je Dan otvorenih vrata  bio prigoda za druženje splitske policije s mladima i svim zainteresiranim građanima.

Također, u sklopu Dana otvorenih vrata u atriju PU splitsko-dalmatinske bio je izložen i dio postava Muzeja policije, tako da su svi zainteresirani građani mogli po prvi put u Splitu razgledati dio povijesti hrvatske policije koji se čuva u Muzeju u sklopu Policijske akademije.

Dani otvorenih vrata dio su promotivnih aktivnosti i jedan od načina da se građanima i zainteresiranim kandidatima približi rad policije, te ih potakne da policiju izaberu za svoj životni poziv. 

Više informacija o natječaju i Programu srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka dostupno je na web stranicama Ministarstva unutarnjih poslova i policijskih uprava, u policijskim postajama, nadležnim službama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te na Facebook stranici Policijske akademije.

Stranica