Dan otvorenih vrata u Gospiću

Slika topvijesti/2018/03_ozujak/20.jpg

Kako bi mladi doznali djelić onoga što rade policijski službenici, policijski službenici interventne jedinice policije prikazali su im pravilnu uporabu i rukovanje vatrenim oružjem, primjenu policijskih ovlasti i tehnike borilačkih vještina. Kako je Dan otvorenih vrata primarno namijenjen mlađim osobama koje žele postati policajci, svi zainteresirani mogli su isprobati i postavljeni poligon i provjeriti svoju razinu tjelesnih i motoričkih spos

FOTO: PU ličko-senjska

Policijska uprava ličko-senjska u suradnji s Policijskom akademijom i Policijskom školom ''Josip Jović'', organizirala je danas u Gradskoj-školskoj športskoj dvorani u Gospiću Dan otvorenih vrata i konferenciju za medije, na kojoj su sudjelovali načelnik Policijske akademije Dubravko Novak, voditeljica policijske škole Renata Odeljan i načelnik Policijske uprave ličko-senjske Josip Biljan. 

Ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je natječaj za upis u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka u 2018./2019. godini, kojim se traži 600 novih policajaca. Svi detalji mogli su se doznati danas u Gospiću, gdje je načelnik Policijske uprave ličko-senjske naglasio da organizacijom Dana otvorenih vrata, pokušavamo na jedan nov i zanimljiv način približiti policiju mladim ljudima i motivirati ih za policijski posao. Posao koji je častan, ali istovremeno odgovoran i težak.  “Pozivam sve mlade da se prijave na natječaj i da se što više ljudi prijavi s ovog područja jer nam nedostaje veći broj djelatnika, a ovaj natječaj mladom čovjeku nudi siguran posao i mogućnost napredovanja i nastavka školovanja.“ rekao je načelnik Josip Biljan.

Načelnik Policijske akademije Dubravko Novak naglasio je kako su ove godine uvedene određene novine kada je riječ o programu srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka. Naime, prijave na natječaj primat će se do 6. srpnja kako bi se mogli prijaviti i učenici koji ove godine završavaju srednju školu, a u slučaju da se iz pojedine županije javi veći broj kandidata, testiranja kandidata obavit će se na razini županije tako da kandidati izbjegnu nepotrebni trošak odlaska u Zagreb.

Voditeljica Policijske škole Renata Odeljan, nešto više je rekla o samom natječaju, tj. da se na natječaj mogu javiti državljani i državljanke Republike Hrvatske koji imaju završenu srednju školu u četverogodišnjem trajanju, nemaju navršenih 28 godina na dan 10. rujna 2018. godine, imaju posebnu psihičku i tjelesnu zdravstvenu sposobnost, imaju propisanu razinu tjelesne motoričke sposobnosti, osobno su dostojni za obavljanje policijske službe i nisu članovi političke stranke. ''Program srednjoškolskog obrazovanja započet će 10. rujna, a trajat će 12 mjeseci, od čega jedan mjesec obuhvaća praksu u Policijskoj upravi zagrebačkoj. Za vrijeme školovanja, polaznicima su osigurani smještaj, hrana, oprema i mjesečna novčana naknada'' naglasila je Odeljan.

Kako bi mladi doznali djelić onoga što rade policijski službenici, policijski službenici interventne jedinice policije prikazali su im pravilnu uporabu i rukovanje vatrenim oružjem, primjenu policijskih ovlasti i tehnike borilačkih vještina. Kako je Dan otvorenih vrata primarno namijenjen mlađim osobama koje žele postati policajci, svi zainteresirani mogli su isprobati i postavljeni poligon i provjeriti svoju razinu tjelesnih i motoričkih sposobnosti potrebnih za upis u policijsku školu. 

S obzirom da je pas čovjekov najbolji prijatelj, pa tako psi i policiji uvelike pomažu u radu, prisutni su vidjeli kako je službeni pas za detekciju eksploziva „Nera“ u pratnji svog vodiča pronašao sakriveni eksploziv.

Svi prisutni potom su mogli razgledati edukativne postave, a potom su djelatnici kriminalističke tehnike prezentirali obavljanje očevida u slučaju teškog kaznenog djela te metode otkrivanja i izuzimanja različitih otisaka i tragova.

Više informacija o natječaju i programu srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka građani mogu pronaći na web stranicama Ministarstva unutarnjih poslova i policijskih uprava, u policijskim postajama, nadležnim službama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, te na facebook stranici Policijske akademije MUP RH.

Hrvatski si državljanin, imaš od 18 do 28 godina, završenu četverogodišnju srednju školu…. I želiš postati pravi heroj naših ulica -  prijavi se na natječaj Ministarstva unutarnjih poslova i postani POLICAJAC



Stranica