Dan otvorenih vrata Policijske uprave istarske i Policijske akademije: Postani policajac!

Slika topvijesti/2018/03_ozujak/15-03-istra-008.jpg

Policijska uprava istarska, u suradnji s Policijskom akademijom i Policijskom školom ''Josip Jović'', organizirala je Dan otvorenih vrata te konferenciju za medije, na kojoj su sudjelovali načelnik Policijske akademije Dubravko Novak, voditeljica policijske škole Renata Odeljan i načelnik Policijske uprave istarske Alen Klabot  

Dan otvorenih vrata novi je način pristupa mladima i njihovog animiranja za policijski posao pa su se tako učenici srednjih škola iz Pule, ali ostalih dijelova Istre, danas u Sportskom centru Mirna (Pattinaggio) mogli detaljnije upoznati s policijskim zanimanjem i opremom koju policijski službenici koriste u svakodnevnom radu. Svoju opremu izložili su djelatnici temeljne, prometne, interventne, specijalne i kriminalističke policije te Protueksplozijski odjel i Odjel prevencije, a policijski službenici rado su odgovarali učenicima i drugim posjetiteljima na pitanja o svom poslu. Nakon prikazivanja filma o radu djelatnika Policijske uprave istarske, policijski demo timovi prikazali su okupljenima pravilnu uporabu i rukovanje vatrenim oružjem, primjenu policijskih ovlasti i tehnike borilačkih vještina. Njemačka ovčarka Dixa, pas za detekciju eksploziva, održala je pokazanu vježbu i uspješno otkrila eksplozivni predmet u putnoj torbi, a potom su djelatnici kriminalističke tehnike prezentirali obavljanje očevida u slučaju teškog kaznenog djela te metode otkrivanja i izuzimanja različitih otisaka i tragova. Budući da je Dan otvorenih vrata primarno namijenjen mlađim osobama koje žele postati policajci, svi zainteresirani mogli su isprobati i postavljeni poligon te provjeriti svoju razinu tjelesnih i motoričkih sposobnosti potrebnih za upis u policijsku školu.

 ''Ove godine, organizacijom Dana otvorenih vrata, pokušavamo na jedan nov i zanimljiv način približiti policiju mladima i motivirati ih za policijski posao. Posao koji je častan, ali istovremeno odgovoran i težak'' rekao je načelnik Klabot i istaknuo kako se nada da će se, s obzirom na to je riječ o deficitarnom zanimanju u Istri, na natječaj javiti veći broj kandidata s ovog područja.

 Načelnik Policijske akademije Dubravko Novak naglasio je kako su ove godine uvedene određene novine kada je riječ o programu srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka. Naime, prijave na natječaj primat će se do 6. srpnja kako bi se mogli prijaviti i učenici koji ove godine završavaju srednju školu, a u slučaju da se iz pojedine županije javi veći broj kandidata, testiranja kandidata obavit će se na razini županije tako da kandidati izbjegnu nepotrebni trošak odlaska u Zagreb. ''Ministarstvo unutarnjih poslova ove godine zapošljava 200 djelatnika više nego lani, s obzirom da smo u zadnjoj fazi pristupa Schengenu, a dolazi i do prirodnog odljeva policajaca zbog odlaska u mirovinu te nam trebaju mladi i sposobni ljudi koji će osnažiti našu policiju obitelj'' istaknuo je Novak.

 Kako je navela voditeljica policijske škole Renata Odeljan, na natječaj se mogu javiti državljani i državljanke Republike Hrvatske koji imaju završenu srednju školu u četverogodišnjem trajanju, nemaju navršenih 28 godina na dan 10. rujna 2018. godine, imaju posebnu psihičku i tjelesnu zdravstvenu sposobnost, imaju propisanu razinu tjelesne motoričke sposobnosti, osobno su dostojni za obavljanje policijske službe i nisu članovi političke stranke.

 ''Program srednjoškolskog obrazovanja započet će 10. rujna, a trajat će 12 mjeseci, od čega jedan mjesec obuhvaća praksu u Policijskoj upravi zagrebačkoj. Za vrijeme školovanja, polaznicima su osigurani smještaj, hrana, oprema i mjesečna novčana naknada'' naglasila je Odeljan. Polaznici koji uspješno završe program obrazovanja, primat će se u radni odnos u Ministarstvo unutarnjih poslova sukladno potrebama službe, a nakon završetka vježbeničkog staža od šest mjeseci, postaju policajci te su obavezni raditi u policiji najmanje pet godina. Čeka ih dakle siguran posao, kao i mogućnost napredovanja i nastavka školovanja.

 Više informacija o natječaju i programu srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka građani mogu pronaći na web stranicama Ministarstva unutarnjih poslova i policijskih uprava, u policijskim postajama, nadležnim službama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te na facebook stranici Policijska akademija MUP RH.



Stranica