Četvrti radni sastanak Erasmus+ projekta FIRST-TAC

Stručnjaci za taktike i tehnike uporabe sredstava prisile te taktičku medicinu u Mostaru dovršili rad na zajedničkom programu usavršavanja

U Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u Mostaru, od 11. do 15. ožujka 2024. održan je četvrti sastanak uživo stručnjaka za taktike i tehnike uporabe sredstava prisile te taktičku medicinu Erasmus+ projekta Development of Joint Curriculum for First Responders on the Use of Force and First Aid Tactical Procedures (FIRST-TAC), koji zajednički realiziraju Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“, kao nositelj projekta, te Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, Litavska policijska škola i Policijska škola Slupsk iz Poljske.

Sastanak u Mostaru fokusirao se na dovršetak nastavnih materijala za potrebe buduće obuke u području taktika i tehnika uporabe sredstava prisile te taktičke medicine. Dovršene su pripreme za realiziranje obuka s detaljnim opisima vježbi te uputama za instruktore koji će ih voditi. Treba istaknuti kako je nastavnim planovima propisano da obuke obuhvaćaju i online pripremnu fazu za ponavljanje teorijskih znanja, te su na sastancima u Hrvatskoj, Litvi i Poljskoj oblikovani materijali za samostalno učenje polaznika obuke.

Sudionike mostarskog sastanka pozdravio je ravnatelj Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Marko Vujević, istaknuvši kako ga raduje što je agencija koju vodi sudionik ovog značajnog projekta koji će kroz izradu suvremenog programa i njegovu implementaciju doprinijeti jačanju policijskih kapaciteta. „U ovom projektu, BiH jedina nije članica EU, ali mi tome stremimo. Ovih dana imamo pozitivne signale iz Bruxellesa o otvaranju pristupnih pregovora. Zadovoljni smo ostvarenim partnerstvom s vašim akademijama i vjerujemo u kvalitetnu razmjenu znanja, odnosno vjerujemo kako i vi možete naučiti nešto od nas uvažavajući specifičnosti u kojima živimo i radimo“, zaključio je ravnatelj Vujević.

Hrvatski tim stručnjaka činili su Jurica Halambek iz Antiterorističke jedinice Lučko, Josip Anić iz PU zagrebačke, Ivica Biletić iz Službe za policijski trening te Aleksandar Čubrilo iz Službe za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju.

Projekt FIRST-TAC bit će nastavljen u svibnju, kada će na Policijskoj akademiji biti održana prva pilot obuka, na temelju izrađenog programa i nastavnih materijala. Sudjelovat će po šest policijskih službenika iz Hrvatske, Litve, Poljske i BiH, a ista praksa ponovit će se i u ostalim partnerskim institucijama. Projekt bi trebao biti okončan koncem travnja sljedeće godine.



Pisane vijesti