Časnik za vezu Savezne policije SR Njemačke posjetio Policijsku akademiju

Na radnom sastanku dogovoren nastavak uspješne suradnje na obukama za pripadnike graničnih policija zemalja u regiji

Na Policijskoj akademiji danas je održan radni sastanak na kojem su časnik za vezu Savezne policije SR Njemačke Uwe Dietrich i njegova pomoćnica Kristina Pavlek s načelnicom Policijske akademije dr.sc. Davorkom Martinjak, njezinom pomoćnicom za obrazovanje i standard Mirjanom Abramović te policijskim službenikom za razvoj policijskog obrazovanja Aleksandrom Čubrilom rezimirali dosadašnju suradnju njemačke i hrvatske policije vezanu za osposobljavanja policijskih službenika i razmotrili mogućnosti njezina proširenja.

Časnik Dietrich zahvalio je i čestitao Policijskoj akademiji na uspješnom projektu Zajedno na jugoistočnoj vanjskoj granici EU-a: Učinkovitost uz visoke etičke standarde – Obuka zaštite kopnene granice uz njezin utjecaj na ljudska prava, koji je provela u suradnji sa Saveznom policijskom akademijom SR Njemačke iz Lübecka. Policijska akademija kao nositelj projekta i Savezna policijska akademija kao partner, naime, oblikovale su u sklopu Frontexova natječaja program obuke za pripadnike graničnih policija na kojem su po prvi put uz polaznike iz zemalja članica EU sudjelovali i polaznici iz trećih zemalja, prije svega onih na takozvanoj zapadnobalkanskoj ruti – Albanije, Sjeverne Makedonije, Kosova, Srbije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine. Projekt je proveden uz punu financijsku i tehničku potporu Frontexa kroz tri obuke – u siječnju 2020. te u siječnju i veljači 2021. godine – i bio je usmjeren na međuodnos učinkovite zaštite vanjske granice Europske unije i zaštite ljudskih prava te postupanja prema ranjivim skupinama.

Treba napomenuti kako su realizacijom projekta vrlo zadovoljne i njemačka i hrvatska strana, ali i sudionici iz trećih zemalja, čije su povratne informacije o konceptu, organizaciji i općenito provedbi obuka iznimno dobre. Časnik Dietrich predložio je, stoga, intenziviranje suradnje Policijske akademije i Savezne policijske akademije kroz sklapanje sporazuma o suradnji te nastavak projekta na bilateralnoj razini. Projekt bi obuhvatio seriju obuka za polaznike iz zemalja članica Unije i trećih zemalja, koje bi se održavale i u Njemačkoj i u Hrvatskoj, a njemačka bi strana pritom pomogla Policijskoj akademiji donacijom u opremi za obuku granične policije.

Suzbijanje nezakonitih migracija ostaje i dalje zajednički cilj u radu hrvatske i njemačke policije koji se namjerava postići intenziviranjem obuka s naglaskom na učinkovitost i poštivanje ljudskih prava.

Pisane vijesti