Borba za pravnu zaštitu policajaca se nastavlja

Slika topvijesti/2012/svibanj/pravna_zastita/pztx1.jpg

Današnji sastanak na temu kaznenopravne zaštite policijskih službenika pokazao je da su Ministarstvo unutarnjih poslova i osnovana Radna skupina za pravnu zašti

Foto: MUP

Današnji sastanak na temu kaznenopravne zaštite policijskih službenika pokazao je da su Ministarstvo unutarnjih poslova i osnovana Radna skupina za pravnu zaštitu policijskih službenika motivirani, odlučni i na dobrom putu ka osiguranju kvalitetne zaštite policijskih službenika.

Nakon inicijalnog sastanka, održanog 6. travnja ove godine, prikupljani su putem e-maila prijedlozi policijskih službenika za unaprjeđenje njihove pravne zaštite. Stoga je cilj ovog, sada već drugog sastanka iniciranog od strane ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, bio rezimirati sve što se po tom pitanju radilo i događalo unatrag mjesec dana.

Nakon uvodnog i pozdravnog govora, zamjenik ministra Evelin Tonković predstavio je novu voditeljicu i koordinatoricu Radne skupine dr. sc. Lanu Milivojević-Antoliš koja je na to mjesto imenovana odlukom ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića.

Formirano je i konačno članstvo Radne skupine. Uz zamjenika ministra unutarnjih poslova, v.d glavnog ravnatelja policije, savjetnike ministra, već spomenutu voditeljicu i koordinatoricu Radne skupine, zapovjednika Zapovjedništva specijalne policije, načelnike raznih uprava i odjela unutar MUP-a te predavače VPŠ na Policijskoj akademiji, u Radnu skupinu uključeni su i predstavnici Sindikata policije Hrvatske, Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a, Općeg sindikata MUP-a, Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH te Odbora policije.

Ukupno je u razdoblju od 6. travnja do 4. svibnja, odnosno od prvog održanog sastanka na temu kaznenopravne zaštite zaključno sa današnjim danom, na objavljenu e-mail adresu prijedlozi@mup.gov.hr, pristiglo 59 prijedloga, od čega su većinu njih poslali policijski službenici i nekolicinu državni službenici.

Pravna zaštita i prikupljeni prijedlozi podijeljeni su na sljedeće kategorije:

  • Prekršajnopravna i kaznenopravna zaštita
  • Pružanje adekvatne pravne pomoći policijskim službenicima
  • Supsidijarni tužitelji koji vode postupke protiv policijskih službenika i privatne tužbe pokrenute protiv policijskih službenika
  • Zaštita osobnih podataka policijskih službenika
  • Zaštita od negativne medijske eksponiranosti
  • Naknada štete - prometne nesreće
  • Policijsko obrazovanje, stručna specijalizacija i obuka
  • Poboljšanje uvjeta za rad, pribavljanje sredstava i opreme
  • Disciplinski postupci
  • Ostale promjene u zakonskim i podzakonskim aktima
  • Prijedlozi državnih službenika

Kako je objasnila voditeljica Radne skupine gđa. Milivojević-Antoliš, sada slijedi faza utvrđivanja konkretnog plana rada, sukladno prikupljenim materijalima, i njegovo usvajanje te podjela rada u manje grupe u okviru ove Radne skupine radi efikasnosti i operativnosti.

Inicijalna faza prikupljanja prijedloga je završila. Ipak, obzirom na veliku zainteresiranost djelatnika sustava o ovoj temi te budući da zaposlenici MUP-a i dalje vrijedno osmišljaju i šalju prijedloge vezane uz ovo važno pitanje, na prijedlog zamjenika ministra Evelina Tonkovića i voditeljice Radne skupine Lane Milivojević-Antoliš prikupljanje prijedloga nastavlja se i dalje.

Stoga, obavještavamo poštovane kolege policijske službenike i državne službenike da nastave slati sve svoje ideje, primjedbe i prijedloge na službenu adresu elektronske pošte prijedlozi@mup.gov.hr.

Svaka, ali baš svaka primljena sugestija bit će od velike koristi Radnoj skupini i Ministarstvu unutarnjih poslova kod oformljivanja cjelovitog materijala koji će se slati na javno usuglašavanje.

Ministar unutarnjih poslova dao je priliku svakom djelatniku unutar sustava da pridonese podizanju digniteta policijske struke, zaštićenosti i boljitku svakog policijskog službenika. Nemojte je propustiti.



Stranica