Borba protiv prekograničnog kriminaliteta na moru – suradnja Policijske akademije “Prvi hrvatski redarstvenik” i Frontexa

U obukama eksperata za otkrivanje prekograničnog kriminaliteta u pomorskom prometu koje Policijska akademija provodi s Frontexom po prvi put uključeni i policijski službenici granične policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske

U Valbandonu se u dvije iteracije, od 27. svibnja do 1. lipnja te od 3. do 8. lipnja, po prvi put u Hrvatskoj održala obuka „Cross Border Crime Detection Officer - Maritime Module“, koju zajedno provode Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) i Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“.

Cilj je obuke usavršavanje službenika Frontexovih stalnih snaga kategorije 1 i 2 za uspješnije suzbijanje prekograničnog kriminaliteta, no u spomenute dvije iteracije po prvi su put bila uključena i četiri policijska službenika pomorske granične policije, Postaje pomorske policije Split.

Profil službenika za otkrivanje prekograničnog kriminaliteta osmišljen je kao podrška nacionalnim vlastima država članica Europske unije koji svojim vještinama, alatima i znanjima preveniraju, otkrivaju i suzbijaju ozbiljne oblike kriminala s internacionalnom dimenzijom. Obuka se odvijala u simuliranim uvjetima, uz korištenje plovila različite namjene (brodice tipa C, teretni i putnički brodovi) te različitih brodskih kontejnera, stvarne dokumentacije i manifesta koji ih prate, kao i tehnologija te opreme za otkrivanje prekograničnog kriminala.

Sudionici su ovom obukom stekli znanja o prepoznavanju indikatora prekograničnog kriminala učeći o načinima analize brodskih i kontejnerskih dokumenata, načinima počinjenja protupravnih ponašanja te različitim metodama prikupljanja informacija relevantnih za otkrivanje raznih vrsta prekograničnog kriminaliteta, kao što je trgovina ljudima, drogom, oružjem, trošarinskim proizvodima.

Kao i dosad, u nizu obuka koje se provode uz angažman i potporu Uprave za granicu, Policijske uprave istarske i Lučke kapetanije Pula, Policijska akademija nastavlja potvrđivati svoju ulogu vodeće Frontexove partnerske akademije po broju održanih edukativnih aktivnosti i uspješnim rezultatima u apliciranju i provedbi različitih Frontexovih profilnih obuka i treninga.

Otvaranju obuke prisustvovali su načelnik Policijske akademije Josip Ćelić, zamjenica načelnika Mirjana Abramović te pomoćnik voditeljice Službe za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju Nikola Slamek.

Načelnik Ćelić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je Hrvatska uz Italiju sada druga zemlja koja je uspješno organizirala ovu logistički zahtjevnu obuku. Izjavio je kako pozdravlja sve prisutne u ime ministra unutarnjih poslova, gospodina Davora Božinovića, u ime glavnog ravnatelja policije, gospodina Nikole Miline te u ime Uprave za granicu, naročito voditeljicu Frontex aktivnosti gospođu Sandrine Boulanger za odabir Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ i  UJ Valbandon za provedbu ove obuke. Naglasio je kako je važno imati kontinuitet u obrazovanju policijskih službenika jer je znanje najvažniji alat kojim se policijski službenik koristi suočavajući se s izazovima i modernim trendovima kriminala.

Frontexova voditeljica obuke Sandrine Boulanger zahvalila je predstavnicima Policijske akademije na prisutnosti na otvaranju obuke za otkrivanje pomorskog prekograničnog kriminaliteta: „Izrazito mi je drago što opet imamo priliku surađivati s izvrsnim policijskim službenicima MUP-a RH te bih iskreno pohvalila hrvatski tim s Policijske akademije na predanosti i profesionalizmu prilikom organizacije ove vrlo zahtjevne obuke. Isto tako, iskoristila bih priliku pozvati stručnjake MUP-a RH iz domene pomorskog prekograničnog kriminaliteta da sudjeluju i svojim profesionalizmom doprinesu kvaliteti provedbe obuke.“

Jedan od zabilježenih trenutaka bio je i dar trenera Artura Bryka, djelatnika carine Republike Poljske, koji je iskoristio priliku zahvaliti načelniku Ćeliću uručivši mu šapku, dio odore carine Republike Poljske, koja će naći svoje mjesto u Muzeju policije na Policijskoj akademiji.  

Ministarstvo unutarnjih poslova kontinuiranom organizacijom međunarodnih obuka nastavlja jačati svoju poziciju edukacijskog lidera, učvršćujući partnerske odnose sa zemljama suradnicama i podižući razinu međunarodne suradnje u pogledu suzbijanja prekograničnog kriminaliteta.

Pisane vijesti