Asja Dubravčić: „Prema osobama s poremećajima iz autističnog spektra treba postupati sa posebnom pažnjom“

Slika topvijesti/2015/studeni/pa_predavanje.jpg

Osobe s poremećajima iz autističnog spektra izbjegavaju kontakt očima, teško komuniciraju, smanjeno reagiraju na zapovijedi, ponekad govore o sebi u trećem licu, odgovaraju često samo sa da ili ne i odaju dojam nezainteresiranosti.

Foto: MUP

Na predavanju ciklusa aktivnosti za polaznike Policijske akademije i djelatnike MUP-a pod nazivom „Polic i ja“: razgovori o društvu, na Policijskoj akademiji je, u suradnji sa Savezom udruga za autizam Hrvatske, u četvrtak, 19. studenog, predavanje održala magistra edukacijske rehabilitacije i magistra logopedije Asja Dubravčić iz Centra za rehabilitaciju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Naziv njezina predavanja bio je „Osobe s poremećajima iz autističnog spektra – Tko? Što? Kako? Zašto?“, a kao što i naziv predavanja govori budućim policajcima i policajkama htjela se približiti problematika osoba s poremećajima iz autističnog spektra.

„Autizam nije kišni čovjek, već su poremećaji autističnog spektra razvojni poremećaji, koji počinju s djetinjstvom i traju cijeli život, rađamo se s njim i zahvaća gotovo sve psihičke funkcije“, kazala je mag. Dubravčić.

Osobe s poremećajima iz autističnog spektra izbjegavaju kontakt očima, teško komuniciraju, smanjeno reagiraju na zapovijedi, ponekad govore o sebi u trećem licu, odgovaraju često samo sa da ili ne i odaju dojam nezainteresiranosti.

„Takve osobe često ne razumiju tko su službene osobe, bježe od njih i imaju poteškoće u osobnom prostoru, a u novim situacijama događa im se raspad sistema“, pojašnjavala je karakteristike osoba s autizmom mag. Dubravčić.

Zbog svega toga postoji siva zona u postupanju prema osobama s autizmom, pa je cilj predavanja bio i upoznati buduće policajce i policajke s obilježjima takvih osoba, kako bi prepoznali njih, kao i situacije u kojima bi se mogli zateći prilikom intervencija prema njima.

Obilježja osoba s poremećajima iz autističnog spektra su da je kod njih izražena niska stopa kriminaliteta, da su niskog intelektualnog statusa, lošeg obiteljskog stanja i naobrazbe. "S obzirom da teže objašnjavaju ono što ih je motiviralo na neki prekršaj, u slučaju kontakta s njima treba biti strpljiv i smiren te postupati s posebnom pažnjom", naglasila je mag. Dubravčić.



Stranica