Aržano: obilježena 17. obljetnica pogibije Josipa Jovića

Slika topvijesti/ozujak08/jj_arzano.jpg
U Aržanu je jučer, 29. ožujka, obilježena 17. obljetnica pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, koji je poginuo na Uskrs 31. ožujka 1991. godine. U prijepodnevnim je satima obitelj Jović posjetilo izaslanstvo MUP-a RH, predvođeno savjetnikom ministra MUP-a Tomislavom Buterinom, a u kojem su bili i načelnik PU splitsko-dalmatinske Ivan Merčep, zapovjednik Zapovjedništva interventne policije MUP-a RH Zdravko Modrušan, zamjenik načelnika Odjela za granicu MUP-a RH Stipica Kuna, dožupan splitsko dalmatinski Luka Brčić, vikar vojnog ordinarijata don Josip Šantić i aržanski župnik don Ante Čipčić.

Nakon posjete obitelji Jović, izaslanstvo je na obližnjem groblju položilo vijence i zapalilo svijeće na grobu Josipa Jovića, a učinila su to i izaslanstva mjesta Aržana, Splitsko dalmatinske županije, te Udruga branitelja proizišlih iz Domovinskog rata.

Potom je održana Sveta misa u aržanskoj župnoj crkvi koju je u koncelebraciji s više svećenika predvodio mons. Josip Šantić. U nadahnutoj propovijedi, Šantić je kroz pojam žrtve, pa tako i žrtve Josipa Jovića, sve prisutne podsjetio na važnost osobne savjesti o kojoj bismo se, kaže on, trebali zapitati osobito u današnjim vremenima. Šantić je kroz propovijed svima u savjest prizvao značenje Božjih zakona, odnosno Božjih zapovjedi koje, kaže on, čovjeku otvaraju teži put u životu, a kakav je svojom herojskom odlukom odabrao i Josip Jović.

Po završetku misnog slavlja u Osnovnoj školi u Aržanu upriličena je i svečana Akademija u kojoj su svojim osobnim i recitalima pisaca, učenici te škole dali svoj veliki stvaralački obol u prisjećanju na prvu žrtvu Domovinskog rata, našeg Josipa Jovića.

U obraćanju brojnim okupljenima, te članovima obitelji Josipa Jovića, izaslanik ministra MUP-a RH, savjetnik Tomislav Buterin podsjetio je na odlučnost postrojbi MUP-a iz Lučkog i Rakitja da noć uoči Uskrsa uspostave red i mir na tom području. Tada je iz zasjede od strane pobunjenih srbo-četnika ubijen Josip Jović u 22. godini života, a 7 pripadnika specijalne policije je ranjeno, rekao je Buterin i dodao kako je već tada bilo jasno da će borba za hrvatsku slobodu biti teška i krvava te kako se kroz takova događanja uči vlastita povijest. "Ako je ne naučimo mogla bi nam se ponoviti, a ako je zaboravimo onda jednostavno kao da je nismo ni imali.", rekao je Buterin.

Za kolegu Josipa, kao i za sve ostale poginule kolege, možemo reći da su pravi heroji, vitezovi i hrvatski mučenici te bez njihove žrtve ne bi bilo većine nas, a ni samostalne hrvatske države, poručio je Buterin.

Obilježavanje događanja povodom 17. godišnjice pogibije Josipa Jovića, izvedbom poznatih hrvatskih napjeva, crkvenih skladbi te domovinskih pjesama, uveličala je klapa HRM „Sveti Juraj“.

U Domovinskom ratu poginulo je 714 hrvatskih policajaca, 3 586 ih je ranjeno a 48-ro ih se još danas vodi nestalima. 



Stranica