Aktivnosti u sklopu projekta "Živim život bez nasilja" održane u Dubrovniku

Slika topvijesti/2013/listopad/dubrovnik_nasilje_00.jpg

U sklopu preventivnog projekta „Živim život bez nasilja“ kojeg u Republici Hrvatskoj zajednički provode Ministarstvo unutarnjih poslova i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), u četvrtak, 10. listopada, u Dubrovniku je održano niz aktivnosti usmjerenih na prevenciju svih oblika nasilja i izgradnji kulture nenasilja kod mlade populacije.

Foto: PU dubrovačko-neretvanska

U sklopu preventivnog projekta „Živim život bez nasilja“ kojeg u Republici Hrvatskoj zajednički provode Ministarstvo unutarnjih poslova i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), u četvrtak, 10. listopada, u Dubrovniku je održano niz aktivnosti usmjerenih na prevenciju svih oblika nasilja i izgradnji kulture nenasilja kod mlade populacije.

U osnovnim školama „Marin Držić“ i „Ivan Gundulić“, održane su interaktivne radionice s učenicima 7. i 8. razreda, koje su održali  policijski službenici Ravnateljstva policije i Policijske uprave dubrovačko-neretvanske te predstavnik nevladine organizacije „Status M“. 

Gdje i kako mogu potražiti pomoć i zaštitu od svih oblika nasilja, važnost izgradnje pozitivnih odnosa s okolinom i komunikacije u odnosima te kultura nenasilja, samo su dio zanimljivih informacija na koje su se učenici uputili tijekom radionice.

Preventivne aktivnosti u sklopu ovog projekta predstavljene su na konferenciji za medije u Kazalištu Marin Držić, na kojoj su sudjelovali župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, pomoćnik glavnog ravnatelja policije Zlatko Sokolar, voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber, načelnik PU dubrovačko-neretvanske Tonći Radibratović, predstavnik UNDP-a Krunoslav Katić te Zijah Sokolović koji je ujedno i UNDP-ov ambasador dobre volje za toleranciju i nenasilje. 

Istaknuto je kako je Ministarstvo unutarnjih poslova kao strateške prioritete odredilo sustavnu prevenciju kriminaliteta te da je ovaj projekt usmjeren na djecu u dobi od 13 i 14 godina, kada se formiraju njihovi stavovi i identitet i kada ih je važno senzibilizirati i naučiti pozitivnim vrijednostima društva. Nadalje, rečeno je kako se nasilje u najvećoj mjeri događa u obitelji te je najčešće usmjereno prema djeci i ženama.

Pomoćnik glavnog ravnatelja policije Zlatko Sokolar istaknuo je novi način prijave seksualnog zlostavljanja djece i to putem posebne web stranice www.redbutton.mup.gov.hr s ciljem  smanjenja crne brojke seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece, problematici kojoj policija posvećuje posebnu pažnju. Naime, pretpostavlja se da je između 25 i 30 djece bilo izloženo seksualnim sadržajima preko interneta, te da su djevojčice pet puta češće žrtve nego dječaci, a zlostavljači su uglavnom muškarci i to djeci nepoznate osobe.

Podršku provođenju ovog, ali i svim drugim preventivnim projektima, dali su župan Nikola Dobroslavić kao i gradonačelnik Andro Vlahušić, naglasivši da će i dalje aktivno sudjelovati u naporima da se spriječi svaki oblik neprihvatljivog ponašanja, a posebno kad se radi o djeci i  mladima. Nakon konferencije za  medije u kazalištu je odigrana tematska predstava, a potom i prigodni glazbeno-scenski program.

Radi se o kazališnoj predstavi „Nasilje, za nasilje nema opravdanja“ u režiji Zijaha Sokolovića, koja je dio projekta THE/ARTO, prvog sustavnog projekta edukacije djece kroz umjetnost u Hrvatskoj. Pokrenuli su ga poznati dramski umjetnik Zijah Sokolović te glumac i asistent na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, Dražen Šivak.

Potom je održan prigodni glazbeno scenski program u kojem su sudjelovali pijanist Matija Dedić i glazbeni sastav „Apokalipso“ koji su kroz glazbu i pjesme promovirali kulturu nenasilja.

Predstavi i glazbeno scenskom programu u Kazalištu Marin Držić prisustvovali su učenici osnovnih škola „Marin Držić“ i „Ivan Gundulić“, ravnatelji i stručne službe osnovnih škola  s područja grada Dubrovnika, predstavnici Županije dubrovačko-neretvanske, Grada Dubrovnika i ostalih relevantnih institucija, zatim predstavnici Ravnateljstva policije, UNDP-a i PU dubrovačko-neretvanske.



Stranica