Akcija Zaklade Ana Rukavina i Policijske akademije

Slika topvijesti/2015/lipanj/zakladaAR_00.jpg

Foto: MUP

Zaklada Ana Rukavina i Policijska akademija organizirali su u utorak 9. lipnja akciju upisa u registar dobrovoljnih darovatelja krvotvornih matičnih stanica, a u dva sata akcije uzorak krvi i pristupnicu za registar popunilo je 67 polaznika i polaznica programa Srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka 2014/2015 Policijske škole „Josip Jović“, studenata Visoke policijske škole i djelatnika i djelatnica Policijske akademije.

Marija Rukavina, jedan od osnivača i upraviteljica Zaklade, majka Ane Rukavine Erceg, novinarke „Vjesnika koja je preminula u studenom 2006. godine i čija je poruka „Želim život“ ganula hrvatsku javnost, jedan je od utemljitelja Zaklade i njezina upraviteljica, budućim policajkama i policajcima je rekla:

„Želim istaknuti kako smo uvijek imali svesrdnu podršku i suradnju s policijom, a rezultat te uspješne suradnje je i ova akcija. Vi svojim plemenitim činom upisa u registar i odlukom da postanete darovatelji krvotvornih matičnih stanica samo potvrđujete humanost vašeg poziva i stoga Vam zahvaljujem“. U studenom 2006. godine bili smo svjedoci iznimne plemenitosti i dobrote koju su iskazali mnogobrojni pojedinci, udruge i tvrtke u našem društvu, kako bi vratili nadu u život jednoj mladoj ženi.

"Želim život!" - napisala je Ana Rukavina Erceg u studenom 2006. godine i ta njezina poruka i apel ganula je hrvatsku javnost. Iskrenom molbom za pomoć, 29-godišnja novinarka Vjesnika, koja se liječila od leukemije, nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Nažalost, Ana Rukavina izgubila je bitku s teškom bolešću, ali je zaklada koja nosi njezino ime već ima više desetaka tisuća članova, tisuće prijatelja među kojima je i Policijska akademija, na kojoj je u utorak organizirana jedna od uspješnijih akcija upisa u registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. O medicinskim aspektima darivanja krvotvornih matičnih stanica govorila je dr. Mirta Mikulić, pročenica Registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Darivateljica Mirjana Ciboci, zaposlenica Policijske postaje Novska PU sisačko-moslavačke, govorila je o tome kako je postala darivatelj, te svojim primjerom potaknula buduće policajke i policajke da postanu darivatelji te značaj tog humanog čina.

„To je neopisiv osjećaj kad dobijete pismo zahvale čovjeka kojem ste spasili život“, kazala je naša darovateljica Mirjana Ciboci i dobila pljesak prepune kino dvorane Policijske akademije.

Matične stanice Mirjane Ciboci, spasile su život teško bolesnom češkom državljaninu, a Mirjana je 2013. godine bila jedna od dobitnica vrijedne nagrade „Ponos Hrvatske“. Ankica Begić, primateljica, umirovljena službenica Ministarstva unutarnjih poslova također je govorila o svom iskustvu u borbi s teškom bolešću o čemu je napisala knjigu „Indijanac Komanč – moj brat po krvi“, svom darivatelju iz Oklahome. Tijekom dvosatne akcije Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica dobio je 67 novih članova i članica na Policijskoj akademiji.

Svi novoupisani darivatelji, koji su dali svoju krv za tipizaciju, pomažu oboljelima diljem svijeta jer je hrvatski Registar dio svjetskog (Bone Marrow Donors Worldwide). Do sada je u hrvatski Registar upisano 49.106 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica te je izdano 49 transplantata. Time je 49 teško oboljelih iz Hrvatske i inozemstva dobilo šansu za život.



Stranica