Akcija u suradnji sa Zakladom Ana Rukavina

U Policijskoj akademiji u petak je održana akcija upisa novih članova u Hrvatski registar darivatelja krvotvornih matičnih stanica u suradnji sa Zakladom Ana Rukavina

Policijska akademija niz godina surađuje sa Zakladom Ana Rukavina organizirajući akcije upisa novih članova u Registar. Nastankom povoljnih epidemioloških uvjeta ponovno se otvorila mogućnost održavanja akcije.

Druga skupina polaznika Policijske škole Josip Jović koja se nalazi na kontaktnoj nastavi u Policijskoj akademiji odazvala se akciji i njih 65 dalo je uzorak svoje krvi za upis u Hrvatski registar darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Transplantacija ili presađivanje krvotvornih matičnih stanica metoda je liječenja kojom se bolesna koštana srž zamjenjuje zdravim krvotvornim matičnim stanicama koje potom preuzimaju ulogu stvaranja krvnih stanica – eritrocita, trombocita i leukocita.

Članovi Registra mogu postati osobe u dobi od 18 do 40 godina, a buduće policajke i policajci prepoznali su važnost članstva u Registru.

Nakon popunjavanja pristupnice, dali su jednu epruvetu krvi za HLA tipizaciju (utvrđivanje antigena tkivne snošljivosti). Ukoliko budu HLA podudarni sa oboljelima, kontaktirati će ih Hrvatski registar radi postupka darivanja krvotvornih matičnih stanica. Pacijenti koji se liječe od leukemije, limfoma, mijeloma ili sličnih krvnih bolesti jedni su od najčešćih korisnika krvotvornih matičnih stanica. Što je veći broj članova povećava se mogućnost pronalaska nesrodnog darivatelja krvotvornih matičnih stanica i na taj način povećava mogućnost izlječenja, odnosno spašavanja nečijeg života.

Djelatnice Zaklade Ana Rukavina Mirta Vrančić, voditeljica ureda, Marija Stapar – Zrile, koordinatorica za medije i akcije te Dženana Džaferagić, viša medicinska sestra Zavoda za hematologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb, zahvalile su Policijskoj akademiji za organizaciju akcije te istaknule koliko je važan upis što većeg broja članova u Hrvatski registar darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

„Ovo je bila predivna akcija u kojoj smo nakon dugo vremena prikupili tako veliki broj uzoraka krvi“, izjavila je gospođa Stapar – Zrile i zahvalila mladim ljudima koji su tijekom akcije svojom vedrinom, pozitivnošću i nesebičnom voljom da nekome pomognu poručili svojim kolegicama i kolegama kako pomoći nekome obogaćuje njih same.

Pisane vijesti