Akcija u suradnji sa Zakladom „Ana Rukavina“ održana je u Policijskoj akademiji

Policijska akademija niz godina surađuje sa Zakladom Ana Rukavina, a u ovoj 445. akciji koju je Zaklada održala od svoga osnutka 53 polaznice i polaznika Policijske škole „Josip Jović“

U Policijskoj je akademiji  u ponedjeljak 16. svibnja  održana akcija upisa novih članova u Hrvatski registar darivatelja krvotvornih matičnih stanica u suradnji sa Zakladom „Ana Rukavina“.

Policijska akademija niz godina surađuje sa Zakladom Ana Rukavina, a u ovoj 445. akciji koju je Zaklada održala od svoga osnutka 53 polaznice i polaznika Policijske škole „Josip Jović“ dali su uzorak svoje krvi kako bi se upisali u Hrvatski registar darivatelja krvotvornih matičnih stanica i povećali mogućnost da se nekoj od oboljelih osoba pronađe odgovarajući darivatelj krvotvornih matičnih stanica.

Transplantacija ili presađivanje krvotvornih matičnih stanica metoda je liječenja kojom se bolesna koštana srž zamjenjuje zdravim krvotvornim matičnim stanicama koje potom preuzimaju ulogu stvaranja krvnih stanica – eritrocita, trombocita i leukocita.

Članovi Registra mogu postati osobe u dobi od 18 do 40 godina, a buduće policajke i policajci prepoznali su važnost učlanjenja.

Nakon popunjavanja pristupnice, dali su jednu epruvetu krvi za HLA tipizaciju (utvrđivanje antigena tkivne snošljivosti). Ukoliko budu HLA podudarni sa oboljelima, kontaktirati će ih Hrvatski registar radi postupka darivanja krvotvornih matičnih stanica. Pacijenti koji se liječe od leukemije, limfoma, mijeloma ili sličnih krvnih bolesti jedni su od najčešćih korisnika krvotvornih matičnih stanica. Što je veći broj članova povećava se mogućnost pronalaska nesrodnog darivatelja krvotvornih matičnih stanica i na taj način povećava mogućnost izlječenja, odnosno spašavanja nečijeg života.

Djelatnice Zaklade Ana Rukavina voditeljica ureda Mirta Vrančić, koordinatorica za medije Marija Stapar – Zrile voditeljica Hrvatskog registra DDKMS Nika Kalogjera, dr. med., specijalist internist-hematolog i viša medicinska sestra Zavoda za hematologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb Dženana Džaferagić, zahvalile su Policijskoj akademiji za organizaciju akcije te istaknule koliko je važan upis što većeg broja članova u Hrvatski registar darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Neki polaznici i polaznice govorili su o iskustvima članova svojih obitelji i prijatelja vezanih uz bolest, ali i situacije u kojima su bili mogući darivatelji najboljeg lijeka za bolesti koštane srži.

Novi članovi Registra svojom su vedrinom, pozitivnošću i nesebičnom voljom da nekome pomognu poručili svojim kolegicama i kolegama kako pomoći nekome obogaćuje i njih same.

Pisane vijesti