Akcija u Pakracu - „Idemo vratiti ono što je naše!“

Slika /02_vijesti/2022/3 mjesec/Toni Hnojčik, iz arhive Muzeja policije.jpg

U jutarnjim satima 2. ožujka 1991. uslijedila je intervencija hrvatske policije. Iako pod teškom paljbom uspjeli su potisnuti odmetnute srpske ekstremiste na uzvisine iznad grada i uspostaviti kontrolu nad zgradom općine i Policijskom postajom Pakrac

Prisjećamo se početka Domovinskog rata koji je započeo u prvim danima ožujka 1991. godine kada su policajci hrvatske nacionalnosti razoružani u Policijskoj postaji Pakrac. 

Zapovjednik Policijske postaje Pakrac 1. ožujka 1991. nelegalno je mobilizirao rezervni sastav policije srpske nacionalnosti koji su uz pomoć lokalnih srpskih ekstremista razoružali policajce hrvatske nacionalnosti i preuzeli Policijsku postaju Pakrac. Cilj te oružane pobune bio je nasilno provođenje nelegalne odluke o pripajanju općine Pakrac srpskoj paradržavi u Hrvatskoj, „SAO Krajini“.

To je bio okidač za intervenciju hrvatske policije. U jutarnjim satima 2. ožujka 1991. Antiteroristička jedinice Lučko, Jedinica za posebnu namjenu MUP-a RH iz Zagreba te Posebna jedinica policije „Omege“ iz Bjelovara dolaze u Pakrac.  Iako pod teškom paljbom uspjeli su potisnuti odmetnute srpske ekstremiste na uzvisine iznad grada i uspostaviti kontrolu nad zgradom općine i Policijskom postajom Pakrac.

U napadu su ranjena trojica hrvatskih policajaca, a ovaj se događaj smatra početkom Domovinskog rata u Hrvatskoj.

Pisane vijesti