Adam postao policajac na jedan dan

Adama je dočekao načelnik Policijske akademije Dubravko Novak i zaželio mu dobrodošlicu i ugodan boravak

Adam Miler iz Delnica mladić je s Down sindromom koji je veliki obožavatelj policije i neostvarena želja mu je biti policajac. U Delnicama se predstavlja kao policijski inspektor Miler i uredno ispisuje kazne za nepropisno parkiranje kad god uoči nepropisno parkiran automobil. Njegove kazne ispisane su na blokovima i propisane su od 10 do 100 tisuća kuna.  
Kako se prošli tjedan obilježavao Svjetski dana osoba s Down sindromom ispunili smo veliku Adamovu želju. Na jedan dan postao je policajac - polaznik Policijske škole „Josip Jović“.

Omogućili smo mu da iz prve ruke upozna Policijsku akademiju. Adama je dočekao načelnik Policijske akademije Dubravko Novak i zaželio mu dobrodošlicu i ugodan boravak. Njegova cjelodnevna pratnja bila je Maja Krajcar, voditeljica smjene u Policijskoj školi koja ga je provela kroz školu.
Na početku obilaska Adam je kao „pravi policajac“ zadužio policijsku odoru i krenuo u obilazak Policijske škole. Tako je prisustvovao nastavi sporta i samoobrane gdje su mu polaznici Policijske škole pokazali neke vježbe iz područja samoobrane, a i sam se vrlo uspješno okušao u nekim elementima kojima se provjerava tjelesna spremnost. Adam se inače bavi plivanjem, kuglanjem, trčanjem, planinarenjem, svira harmoniku, pleše u folkloru i radi u dućanu nekoliko sati dnevno.

Na satu sigurnosti u prometu upoznao je osnovne elemente rada policije u prometu, a u učionici policijskog naoružanja i gađanja upoznao se vrstama oružja koje koriste policijski službenici i nezaobilaznim elementima sigurnosti pri rukovanju oružjem. Strastveni forenzičar pažljivo je tražio tragove otisaka na mjestu događaja u učionici kriminalistike, izazivao otiske specijalnim praškom te uzimao otiske prstiju.

Adam je posjetio i Centar za obuku vodiča i dresuru službenih pasa gdje ga je svojom okretnošću i poslušnošću oduševio simpatični Snoopy, pas za detekciju droga, udomljen iz skloništa za životinje.
Najljepši dio dana ipak je bilo vrijeme provedeno s polaznicima Policijske škole u boravku i odlazak na zajednički ručak u restoran Policijske akademije, nakon čega je slijedilo postrojavanje za odlazak na nastavu u poslijepodnevnoj smjeni.

Adam je brzo svladao komunikaciju preko sredstva veze kao i osnovne postupke koji se svakodnevno koriste u izvršavanju dnevnih aktivnosti u Policijskoj školi.
Polaznici Policijske škole prepoznali su u Adamu velikog prijatelja, zaljubljenika u policijski poziv i velikim pljeskom zahvalili mu na dolasku.

Stranica