6. ljetne igre Specijalne olimpijade Hrvatske održane u Policijskoj akademiji

Cilj specijalne olimpijade širenje je svijesti o potrebi prihvaćanja i poštivanja osoba s intelektualnim i tjelesnim teškoćama

Policijska akademija i ove je godine, 5. i 6. listopada bila domaćin 6. po redu Ljetnih igra Specijalne olimpijade Hrvatske.

Svečanost otvorenja igara započela je utrkom „The Law Enfoecemetn Torch Run For Special Olimpics“ kojom su polaznici Policijske škole zajedno sa sportašima Specijalne olimpijade donijeli olimpijski plamen – znak potpore i partnerstva – i predali ga predsjedniku Specijalne olimpijade Hrvatske Denisu Sušcu.

Igre je u ime načelnika Policijske akademije otvorila njegova pomoćnica za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju Mirjana Abramović. Istaknula je ponos Policijske akademije što može ugostiti sjajne sportaše Specijalne olimpijade i zahvalila svima što ulažu veliki trud u promicanje sportskih aktivnosti osoba s intelektualnim teškoćama koje su svima nama primjer velikog srca ispunjenog hrabrošću i ustrajnošću u postizanju cilja.

Hrvatsku himnu, već tradicionalno, otpjevao je sportaš i olimpijski natjecatelj iz Međimurja Tomislav Trupković, nakon čega je, u ime svih sportaša, prisegu položila Jagoda Kelam, osvajačica zlatne medalje u trčanju na 200 metara na Svjetskim olimpijskim igrama Specijalne olimpijade održanima ovog proljeća u Abu Dhabiju.

Voditeljica Policijske škole „Josip Jović“ Renata Odeljan je istaknula kako se polaznici Policijske škole rado uključuju u organizaciju sportskih aktivnosti Specijalne olimpijade, usvajajući pritom vrijednosti empatije i senzibiliteta prema osobama s intelektualnim teškoćama, a koje će im pomoći u obavljanju njihovog policijskog poziva za koji se školuju.
„Kada Vam je najteže, sjetite se hrabrosti i ustrajnosti ovih sportaša, njihovih teškoća s kojima se susreću u životu, a pri tome im je najvažnije prijateljstvo i međusobno pomaganje“, poručila je voditeljica Odeljan svim polaznicima Policijske škole.

Na 6. ljetnim igrama sudjelovalo je 20 ekipa iz cijele Hrvatske, a svečanost proglašenja ostvarenih rezultata i uručenja medalja održana je u nedjelju 6. listopada.

Pružanje potpore sportašima s intelektualnim teškoćama u njihovoj afirmaciji kroz sportske aktivnosti temelji se na sporazumu kojeg su 2014. potpisali Ministarstvo unutarnjih poslova i Specijalna olimpijada Hrvatske.

Cilj specijalne olimpijade širenje je svijesti o potrebi prihvaćanja i poštivanja osoba s intelektualnim i tjelesnim teškoćama i njihovih obitelji kao ravnopravnih članova društva.

Sadržaj sporazuma proizlazi iz ciljeva najvećeg međunarodnog humanitarnog udruženja policijskih organizacija „The Law Enforcement Torch Run For Special Olympics“ koje ujedinjuje policije iz više od 40 zemalja svijeta.

Znak potpore sportašima Specijalne olimpijade olimpijski je plamen – koji simbolizira nadu, ustrajnost i neraskidivu vezu prijateljstva i partnerstva policijskih službenika i sportaša.

Stranica