25. hodočašće Hrvatske vojske i policije Lourdes

Slika topvijesti/2017/svibanj/1 copy.jpg

FOTO: MUP, MORH

Ove godine, po 25. jubilarni put od 16. do 23. svibnja, hodočasnici iz redova hrvatske policije, vojske, vatrogasne zajednice kao i članovi njihovih obitelji,  hodočaste u svetište Gospe Lourdske.

Ovogodišnje hodočašće započelo je euharistijskim slavljem u crkvi Uzvišenja Sv. Križa u Sigetu otkuda se krenulo na put prema Lourdesu.

Među mnogobrojnim odorama koja su se ovih dana mogla vidjeti u Lourdesu je oko 60 pripadnika hrvatske policije u odori, od čega njih 20 polaznika Policijske akademije na čelu s voditeljem Sarićem, koji su iznimno cijenjeni i sudjeluju u osiguranju hodočašća zajedno s francuskom policijom. U njihovoj je pratnji svakako i kapelan Policijske akademije fra Frano Musić.

Mnogobrojni hodočasnici iz 40 zemljama sudjelovali su ovih dana u euharistijskim slavljima u Avignonu, molitvama krunica, a poseban dojam na sve ostavlja Sveta misa pred Spiljom ukazanja te Križni put kojeg su predvodili vojni biskupi msgr. Jure Bogdan i msgr. Tomo Vukšić.

Hrvatskom je izaslanstvu ove godine pripala čast organizirati procesiju svijećama koja je održana u subotu. Veličanstven je to događaj u kojem je sudjelovalo oko 30 000 hodočasnika. Procesija svijeća započela je na drugoj obali Gave – na Preriji i završila na Trgu Esplanade, a ove je godine prošla ispred same Spilje ukazanja.

Svečanom otvorenju međunarodnog hodočašća prisustvovali su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrade Damir Krstičević, ministar branitelja Tomo Medved, zamjenik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Matanović te glavni ravnatelj policije Marko Srdarević sa suradnikom Ivicom Franićem, glavnim policijskim savjetnikom, ujedno i zamjenik zapovjednika hodočašća. 

Ovogodišnji zapovjednik je brigadni general Miroslav Kovač, dok je ovogodišnje geslo hodočašća «Dona nobis pacem» - Daruj nam mir.

Na ovo tradicionalno mjesto zajedništva s kolegama iz cijelog svijeta odazvali su se hrvatski vojnici i policajci, a predvodio ih je vojni biskup u RH msgr. Jure Bogdan. Lourdes, sa svojom porukom mira i razumijevanja, i ove se godine potvrdio kao mjesto zajedništva policije i vojske cijelog svijeta odašiljući poruku potrebe njegovanja moralnih i etičkih načela svakog pojedinca.

Hrvatsko izaslanstvo, koje je kao jedno od izaslanstava koje je zaduženo za organizaciju hodočašća, iznimno cijenjeno, organiziralo je i prijem za strane delegacije. 

Odlaskom iz Lourdesa hodočasnici će se uputiti prema Nici, a potom prema Padovi gdje će u franjevačkom samostanu sv. Leopolda Mandića u utorak, 23. svibnja, euharistijskim slavljem završiti ovogodišnje 59. međunarodno hodočašće, a 25. u kojem sudjeluju hrvatska policija i vojska.

Kolegice i kolege policajci, hodočasnici, naglašavaju važnost hodočašća za njihov osobni i profesionalni život, kao i činjenicu da je na ovakvo iskustvo nemoguće ostati ravnodušan.

Dragi hodočasnici, sretan vam povratak u kući.



Stranica