25 godina OS RH: Na stadionu u Kranjčevićevoj i tri postroja MUP-a

Slika topvijesti/2016/svibanj/28-05-000-front.jpg

Foto: MUP

Na stadionu Nogometnog kluba Zagreb u Kranjčevićevoj ulici u subotu, 28. svibnja održana je središnja svečanost 25. obljetnice formiranja Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana OS RH i Dana Hrvatske kopnene vojske. Na svečanosti su uz predsjednicu Republike i vrhovnu zapovjednicu Oružanih snaga RH Kolindu Grabar-Kitarović, sudjelovali i predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, predsjednik Vlade Tihomir Orešković, ministar obrane Josip Buljević i ostali visoki državni dužnosnici. Ispred Ministarstva unutarnjih poslova nazočili su: zamjenik ministra Davor Blažević kao izaslanik ministra unutarnjih poslova, glavni ravnatelj policije Zvonimir Vnučec i načelnik Policijske uprave zagrebačke Željko Prša.

Od ZNG-a do doprinosa svjetskom miru

Početak svečanost obilježilo je ispaljivanje 25 počasnih plotuna, a svaki simbolizira jednu u 25-godišnjoj povijesti OS RH. Naime, na stadionu u Kranjčevićevoj ulici prije 25 godina održana je prva svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG) kad su hrvatskoj javnosti bile predstavljene prve brigade ZNG-a. Postrojbama garde zapovijedalo je Ministarstvo obrane, a formalno su bile ustrojene u Ministarstvu unutarnjih poslova. Zakonom o obrani u rujnu 1991. godine oružane snage organiziraju se u jedinstvenu Hrvatsku vojsku (HV), a uspostavlja se i Glavni stožer. Nakon pobjede u Domovinskom ratu, OS RH započele su proces transformacije. OS su danas moderne snage, a 2009. godine Republika Hrvatska je postala članica NATO saveza. Hrvatski vojnici danas doprinose svjetskom miru i stabilnosti sudjelujući u međunarodnim mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU-a.

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je da je u vremenu koje dolazi nužno mladim naraštajima istinito prenijeti zbivanja koja su obilježila razdoblje 90-ih godina prošlog stoljeća te im ukazati na trajne etičke, povijesno-političke i opće društvene vrijednosti Domovinskog rata.

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković je kazao kako Oružane snage svojim znanjem i sposobnošću danas sudjeluju u svim važnim mirovnim misijama i operacijama u svijetu. Dodao je kako je Hrvatska od zemlje koja je tražila pomoć drugih, postala aktivni subjekt izgradnje sustava globalne stabilnosti i sigurnosti.

Na stadionu se postrojilo 16 svečanih postroja vojnika, policajaca i veterana Domovinskog rata, a Ministarstvo unutarnjih poslova, uz postroj ratnih zastava, predstavljala su tri postroja.

Postroj veterana specijalne policije, Udruge Prvi hrvatski redarstvenik i temeljne policije

Postroj veterana MUP-a okupio je 40 veterana specijalne policije, 20 veterana Udruge Prvi hrvatski redarstvenik i 20 veterana temeljne policije kojima je zapovijedao general-bojnik u mirovini Goran Mihalić. Hrvatske redarstvene snage su s Hrvatskom vojskom sudjelovale u svim vojno-redarstvenim operacijama Domovinskog rata. Postrojbe iz sastava Prvog hrvatskog redarstvenika tijekom rujna 1990. suzbile su pobunu pobunjenika na Banovini, a pripadnici tih postrojba bili su jezgra formiranja Antiterorističke jedinice Lučko, Jedinice za posebne namjene Rakitje, vojne policije na Tuškancu te mnogih specijalnih postrojba MUP-a i prvih brigada ZNG-a. Specijalna policija MUP-a imala je vrlo važnu ulogu u vojno-redarstvenim operacijama Maslenica, Medački džep, Bljesak i Oluja. U Domovinskom ratu poginulo je 759 policijskih službenika, njih više od 3600 je ranjeno, a nestalo je i zatočeno njih 29. U novijoj povijesti nije poznato da je igdje u svijetu policija odigrala tako značajnu ulogu u obrani svoje države kao što je to učinila hrvatska policija.

Postroj specijalne i interventne policije

U postroju specijalne i interventne policije bilo je po 40 pripadnika specijalne i interventne policije, a postrojem je zapovijedao glavni policijski savjetnik Alenko Ribić, pripadnik specijalne policije. Specijalna policija je u rujnu 1990. postala prva oružana formacija hrvatske Vlade koja je pružala otpor agresoru. Upravo se iz nje kasnije razvio ZNG i HV. S pravom se može reći da su njezini pripadnici prvi uzeli oružje u obrani suvereniteta Republike Hrvatske. Danas je moderno ustrojena po uzoru na najelitnije specijalne postrojbe u svijetu. Interventna policija ustrojena je 2001. godine i  raspoređena u sve policijske uprave. U njenom sastavu su specijalizirani timovi, a obavlja policijske poslove poput sprečavanja narušavanja javnog reda i mira, osiguranja visokorizičnih javnih okupljanja i nasilnih prosvjeda. Sudjeluje u potjerama, zasjedama, racijama, blokadama prometnih i drugih površina.

 

Postroj temeljne i prometne policije i polaznika Programa srednjoškolskog obrazovanja za zanimanje policajac

U postroju je bilo 30 pripadnika temeljne policije, 10 pripadnika prometne policije i 40 polaznika Programa srednjoškolskog obrazovanja za zanimanje policajac. Postrojem je zapovijedao glavni policijski savjetnik Dragutin Vurnek, načelnik Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske. Poslovi temeljne policije su zaštita i održavanje javnog reda i mira, slobode i prava građana, temeljnih prava i sloboda te pružanje pomoći u slučaju elementarnih i drugih nesreća. Poslovi policijskih službenika prometne policije su kontrola, nadzor, upravljanje i regulacija prometa, pratnja izvanrednih prijevoza i prijevoza opasnih tvari te prometna preventiva. Polaznici policijske škole „Josip Jović“ kroz Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka osposobljavaju se za obavljanje temeljnih policijskih poslova. Policijska škola ustrojena je na Policijskoj akademiji i jedina je ustanova za temeljno policijsko obrazovanje u Hrvatskoj.

Nakon prijavka predsjednici RH i vrhovnoj zapovjednici OS RH Kolindi Grabar-Kitarović, nad stadionom su preletjela i tri MIG-a 21.

Pokazna vježba specijalne policije napada na štićenu kolonu

Svečanost je nastavljena u Športsko-rekreacijskom centru Jarun gdje su održani i padobranski skokovi. S 1200 metara iz helikoptera su iskočila po tri pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga i specijalne policije MUP-a. Održane su i pokazne vježbe specijalnih snaga vojske i policije, a specijalna policija demonstrirala je svoj posao osiguranja visokih državnih dužnosnika kroz taktičke i snajperske timove te protueksplozijske ronioce. U vježbi su prikazali simulaciju napada na štićenu kolonu, odbijanje napada i evakuaciju štićene osobe iz napadnute kolone, odnosno ugrožene zone djelovanja. Specijalna policija u evakuaciji je koristila i zračnu potporu odnosno evakuaciju helikopterom. Prikazano je koordinirano djelovanje taktičkih timova i zračne potpore te prikaz helikopterskog desantiranja pomoću užeta tzv. repeling tehnikom. 

Iznad zagrebačkog jezera nastupila je i akrobatska skupina Krila Oluje.

Cjelodnevni program do 21 sat na zagrebačkom jezeru Jarun uključuje taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike te opreme postrojbi OS RH i MUP-a RH, izložbu Vojnog muzeja i Muzeja policije, a u 17 sati koncert orkestra OS RH.



Stranica