20. godišnjica članstva RH u UN-u

Slika topvijesti/2012/svibanj/godisnica_un.jpg

U organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ureda UNDP-a u Zagrebu, jučer je na zagrebačkom Trgu Nikole Šubića Zrinskog održana svečana proslava 20. obljetnice članstva Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima. 

Foto: Vlada RH

U organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ureda UNDP-a u Zagrebu, jučer je na zagrebačkom Trgu Nikole Šubića Zrinskog održana svečana proslava 20. obljetnice članstva Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima.

Svečanosti su nazočili predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Neven Mimica te koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Republici Hrvatskoj Louisa Vinton. Ispred ministra unutarnjih poslova nazočio je zamjenik ministra Evelin Tonković.

Okupljenima se obratila Louisa Vinton koja je istaknula kako je 20 godina članstva Hrvatske u UN-u pokazalo da je Hrvatska svjesna da je UN jak koliko mu zemlje članice to dozvoljavaju "Hrvatska je vlastitim iskustvom u izgradnji mira pridonijela da UN bude jača i učinkovitija organizacija. Podsjetila je i na riječi glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona koji je rekao kako je aktivan doprinos Hrvatske u UN-u daleko nadmašio njezinu veličinu. "Njezin uspješan obrat od zemlje koja je primala međunarodnu pomoć do zemlje koja je pruža drugima nevjerojatno je postignuće", rekla je Vinton citirajući glavnog tajnika Ki-moona.

„Dan kada je Hrvatska postala članica UN-a je jedan od najvažnijih datuma u našoj povijesti. Ne samo zbog činjenice da smo zaokružili našu borbu za neovisnost i međunarodno priznanje, nego je to dan kada je Hrvatska postala članicom najšire svjetske organizacije slobodnih država i naroda", kazao je predsjednik Josipović i dodao da će dan skorog pristupanja u EU biti još jedan takav datum. UN je pomogao Hrvatskoj da izađe iz rata, da bude manje žrtava, da se mirno reintegrira cijeli hrvatski teritorij, kao i pozornica na kojoj je Hrvatska uspješno manifestirala svoju politiku dobre volje prema svim ljudima ovoga svijeta, naglasio je Josipović.

Potpredsjednik Vlade Neven Mimica istaknuo je važnost UN-a u današnje vrijeme, kada nijedna svjetska sila ili zajednica poput EU-a ne može samostalno riješiti goruće globalne probleme: siromaštvo, bolesti, nestašice hrane i pitke vode, ograničavanje ljudskih prava, globalne financijske krize, prijetnje međunarodnog terorizma "Zato i Hrvatska želi biti sudionikom rješavanja tih globalnih problema koji utječu na našu nacionalnu i našu zajedničku budućnost".

Ovom svečanošću započele su aktivnosti obilježavanja 20. obljetnice članstva Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima, a tjedan dana kasnije, u utorak, 29. svibnja 2012. godine, u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, u Hrvatskom saboru održat će se svečana akademija na kojoj će sudjelovati najviši dužnosnici Republike Hrvatske, kao i bivši inozemni dužnosnici, sudionici procesa priznanja i ulaska Republike Hrvatske u članstvo Ujedinjenih naroda.

U okviru svečane akademije održat će se i okrugli stol s temama „Vrijeme međunarodnog priznanja i primitka Republike Hrvatske u članstvo UN-a“, te „Dva desetljeća hrvatskog članstva u UN-u: izazovi i uspjesi“.



Stranica