19. MEPA tečaj za kompenzacijske mjere i druge granično-policijske zadaće

Slika topvijesti/2013/rujan/MEPA1.jpg

MEPA tečaj sukcesivno se održava u Slovačkoj, Njemačkoj, Hrvatskoj i Mađarskoj. Sadržajno pokriva četiri glavna tematska područja: kompenzacijske mjere i mješovite ophodnje, graničnu kontrolu i zaštitu granice, europske mjere na vanjskim granicama i prekogranični kriminalitet i nezakonite migracije.  

Foto: MUP

Sedmodnevni 19. MEPA specijalistički tečaj za kompenzacijske mjere i druge granično-policijske zadaće započeo je 30. rujna na Policijskoj akademiji.

MEPA (Srednjoeuropska policijska akademija / Mitteleuropäische Polizeiakademie) je udruženje obrazovnih policijskih institucija osam država članica Europske unije - Austrije, Njemačke, Švicarske, Mađarske, Poljske, Češke, Slovačke i Slovenije. Njezina osnovna zadaća je organizacija i provedba zajedničkih seminara obuke usmjerenih na praktičan rad i aktualne potrebe niže i srednje razine rukovoditelja redarstvenih tijela država članica EU. 

Devetnaesti MEPA tečaj sukcesivno se održava u Slovačkoj, Njemačkoj, Hrvatskoj i Mađarskoj. Sadržajno pokriva četiri glavna tematska područja: kompenzacijske mjere i mješovite ophodnje, graničnu kontrolu i zaštitu granice, europske mjere na vanjskim granicama i prekogranični kriminalitet i nezakonite migracije. Cilj tečaja je dati dugoročni doprinos jačanju međunarodne suradnje te suzbijanju svih vidova prekograničnog i organiziranog kriminaliteta.

Prilikom otvaranju tečaja prigodne govore održali su pomoćnici glavnog ravnatelja policije, načelnik Uprave za granicu Zlatko Sokolar i načelnik Policijske akademije Želimir Radmilović.

Na tečaju sudjeluje 19 policijskih službenika srednje rukovodne razine, s  dugogodišnjim iskustvom u provedbi granično-policijskih zadaća u sedam članica MEPA-e, odnosno EU. Među njima su i trojica hrvatskih predstavnika: Ernest Šipić, policijski službenik PU primorsko-goranske, Josip Marcikić, policijski službenik PU vukovarsko-srijemske i Goran Đurić, službenik pomorske policije u PU Istarskoj.

Specifičnost ovogodišnje četverotjedne obuke je u tome da je Hrvatska, u suorganizaciji dijela programa sa slovenskim partnerima, prvi puta domaćin i nositelj nastavnog MEPA tjedna. Nakon nastavnog tjedna na Policijskoj akademiji, polaznici odlaze u Budimpeštu gdje će se održati završni, četvrti tjedan te prigodna svečanost povodom zatvaranja tečaja.



Stranica