16. obljetnica osnutka specijalne postrojbe policije „ALFA“

Slika topvijesti/listopad/Tek_PRVA_specijalci15_saz_u.jpg

Specijalna jedinica policije Alfa (SJP Alfa) svečano je danas, 3. listopada ove godine, obilježila 16. obljetnicu osnutka u Policijskoj akademiji pred brojnim okupljenim bivšim i sadašnjim djelatnicima, prijateljima i znancima. Svečanosti obilježavanja prethodila je Sveta misa koju je, u koncelebraciji s paterom Stjepanom Harjačem i paterom Josipom Zagoršćakom, predvodio policijski kapelan PAK-a don Josip Stanić, salezijanac.

Obljetnicu osnutka kroz pozdravne govore čestitali su ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, ravnatelj policije Marijan Benko, zapovjednik (SJP Zagreb) Alfi Ivan Smoljo i predsjednik središnjeg Odbora Udruge veterana specijalne postrojbe policije Alfa Damir Komljenović, a brzojav čestitku svim svojim kolegama poslao je i bivši ministar MUP-a Ivan Jarnjak.

Ministar Ivica Kirin naglasio je velike zasluge te postrojbe u Domovinskome ratu kao i činjenicu da su njezini pripadnici bili dragovoljci te je,  kao izaslanik predsjednika Vlade RH Ive Sanadera, najavio daljnja ulaganja u Policijsku akademiju i ulaganja u sve bolju opremljenost pripadnika Specijalne policije MUP-a RH.

Ravnatelj policije Marijan Benko podsjetio je na osnutak Alfi u teškim vremenima stvaranja hrvatske države kad vremena za obuku i pripremu nije bilo puno, ali kaže Benko: „...postali ste čvrsta, homogena, i domoljubljem motivirana postrojba zagrebačkih specijalaca.“ Benko se prisjetio i nedavno prikazane vježbe na ŠRC Jarun, kada su i pripadnici Alfi oduševili brojno građanstvo prikazanom vježbom pokazala spremnost, vještinu i snagu postupanja s najmodernijom opremom“. Benko je za kraj sve pripadnike Alfi pozvao na očuvanje stečenih visokih standarda u djelovanju te istaknuo kako samim time mogu biti uzor osposobljenog, požrtvovnog, predanog i poštenog hrvatskog policajca.

Zapovjednik (SJP Zagreb) Alfi Ivan Smoljo istaknuo je da je specijalna postrojba Alfa ustrojena odlukom MUP-a RH na samom početku Domovinskoga rata, 23. srpnja 1991., a ubrzo je u potpunosti popunjena i to ponajviše dragovoljcima iz PU zagrebačk,e koji su u MUP stupili nakon višestranačkih izbora u Hrvatskoj. Smoljo kaže da je postrojba sudjelovala u svim borbenim akcijama obrane suvereniteta i uspostave teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske, a u njima je živote izgubilo 17 njezinih pripadnika, dok ih je više od stotinu ranjeno. „Danas je, kaže Smoljo. Alfa moderno ustrojena i modernizirana jedinica, osposobljena suočiti se sa svim izazovima i zadaćama modernoga doba, kao što su borba protiv svih oblika terorizma, rješavanje talačkih situacija, otmica osoba i prijevoznih sredstava, uhićenja počinitelja najtežih oblika kaznenih djela te drugih zadaća predviđenih Zakonima i propisima ove zemlje“, rekao je Smoljo.

Ministarstvo unutarnjih poslova provelo je u proljeće 2001. godine preustroj specijalne policije, a jedna od preustrojenih postrojbi je i današnja Specijalna jedinica policije Zagreb Alfa. Prema sadašnjem ustroju specijalne policije, pa tako i SJP Alfa, djelokrug poslova je

promijenjen, a intenzitet rada, obuke i složenost poslova višestruko su uvećani.



Stranica