12. Međunarodna znanstvena GNSS konferencija

Slika topvijesti/2018/05_svibanj/konferencija_trut_00.jpg

Konferenciju je ime ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića prigodnim govorom otvorio pomoćnik ministra Damir Trut

U Baški na otoku Krku od 6. do 9. svibnja održava se 12. po redu Međunarodna znanstvena GNSS konferencija (12th Annual RIN Baška GNSS Conference).

Riječ je o jedinstvenoj konferenciji izuzetno važnoj za primjenu tehnologija globalnih navigacijskih satelitskih sustava (GNSS - Global Network Satellite System).

Konferenciju zajednički organiziraju Kraljevski institut za navigaciju (The Royal Institute of Navigation) iz Londona, Pomorski fakultet u Rijeci i Fakultet prometnih znanosti iz Zagreba pod pokroviteljstvom Europske akademije znanosti i umjetnosti (Salzburg, Austrija). 

Ovaj znanstveni skup okuplja domaće i stručnjake iz regije koji u susretima i diskusijama s renomiranim svjetskim stručnjacima kako u formalnom, tako i neformalnom dijelu konferencije, potiču transfer znanja i povećanje kompetencija.

Konferenciju je ime ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića prigodnim govorom otvorio pomoćnik ministra Damir Trut.

„Globalni navigacijski satelitski sustavi (GNSS), pružaju autonomno geoprostorno pozicioniranje s globalnom pokrivenošću te omogućuju malim elektroničkim prijamnicima determinaciju njihove lokacije s odmakom od samo nekoliko metara koristeći vremenske signale koje duž linije vida transmitira radio sa satelitâ. Prijamnici računaju precizno vrijeme i poziciju koji se mogu koristiti kako u temeljnoj primjeni tako i u znanstvenim eksperimentima. Globalna pokrivenost postignuta je konstelacijom od oko 30 satelita u srednjoj Zemljinoj orbiti u različitim orbitalnim ravninama. Možemo također reći da je zadnjih godina napravljeno mapiranje najvećeg dijela zemljine kugle i to nam je dozvolilo da se sigurno krećemo i nepoznatim prostorima“, kazao je pomoćnik Trut i završio riječima kako je znanje o primjeni tehnologija globalnih navigacijskih satelitskih sustava iznimno važno kako bi se građani, ali i gosti Republike Hrvatske osjećali sigurno.



Stranica