11. međunarodna konferencija institucija visokog obrazovanja održana u Dubrovniku

Rad na temu: „Information and communication technologies abuse“ / „Zlouporaba informacijskih i komunikacijskih tehnologija"

Profesor Veleučilišta kriminalistike i javne sigurnosti izv.prof.dr.sc. Krunoslav Antoliš nastupio je na 11. međunarodnoj konferenciji institucija visokog obrazovanja / The 11th HEIC (International Higher Education Institutions Conference), 22.9.2023. u Dubrovniku, Hrvatska. 
 
Prezentirao je rad na temu: „Information and communication technologies abuse“ / „Zlouporaba informacijskih i komunikacijskih tehnologija". 
 
U nastupu je istaknuo kako digitalni dokazi postaju sve važniji u suzbijanju govora mržnje, ekstremizma i radikalizma u suvremenom svijetu, ali se pri njihovom izuzimanju suočavamo s izazovima jurisdikcije i šifriranja. Pravne norme poput američkog Cloud akta, australskog Zakona o dešifriranju i europskog GDPR-a, uvode se kako bi se riješili izazovi povezani s digitalnim dokazima.

Govor mržnje je vidljiv znak individualne radikalizacije. No, važno je suočiti se s govorom mržnje iako primjerice ograničenje slobode govora za tu svrhu također izaziva nove rasprave i nedostatak suglasnosti u medijima. Zbog toga rješavanje ovih izazova zahtijeva sveobuhvatan pristup, uključujući: pravne okvire, međunarodnu suradnju, zajedničke napore zajednice i svijest medija. 
 


Stranica