Međunarodna suradnja - Frontex

  • Slika /01_ilustracije/FRONTEX.jpg
  • Slika
Služba za razvoj policijskog obrazovanja i nakladničko-knjižničnu djelatnost također ulaže u međunarodnu suradnju – aktivnosti u sklopu suradnje s Frontexom (Agencijom za europsku graničnu i obalnu stražu).

Policijska akademija Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske 6. veljače 2017. godine postala je Partnerska akademija Frontexa. Partnerski ugovor o suradnji očituje se u razmjeni dobre policijske prakse zemalja članica, provođenju tečajeva, pripremnih obuka policijskih službenika za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama Frontexa s ciljem suzbijanja nezakonitih migracija i zaštite vanjske granice Europske unije.

Frontex pruža dodatnu tehničku i financijsku podršku državama članicama EU-a suočenima s ozbiljnim migracijskim pritiskom, a Policijska akademija kao ravnopravan partner Frontexa odgovorna je za pripremu, organizaciju i provedbu predmetnih međunarodnih obuka. Do sada je uz punu financijsku potporu Frontexa kupljena razna tehnička, informatička i telekomunikacijska oprema za sve obuke policijskih službenika na Policijskoj akademiji i u svim obučnim i uslužnim centrima Ministarstva, koja ostaje u trajnom vlasništvu MUP-a. Trenutačno se oprema prioritetno raspoređuje na korištenje policijskim upravama pogođenima migracijskom krizom te Policijska akademija postaje ravnopravan partner i potpora u rješavanju ovog problema.

Policijska akademija trenutačno je vodeća akademija po broju aktivnosti i uspješnim rezultatima provedenih i organiziranih obuka, tečajeva i seminara. Pokazuju to visoke ocjene Frontexa, kao i vanjske agencije za procjenu kvalitete obuka i tečajeva.

U 2018. godini suradnja je značajno proširena i ojačana, posebice kroz projekt nadzora kopnene granice s ciljem sprječavanja nezakonitih migracija, potpore rješavanju problematika tražitelja azila i potpora ranjivim skupinama (engl. Land Border Surveillance Officer Training (LBS) - FRONTEX - EBCGT LBS). Taj je projekt proglašen jednim od najuspješnijih Frontexovih projekata u 2017. godini.

Isto tako, na Policijskoj akademiji obučeno je i 186 policijskih službenika zemalja članica EU, vezano za tematiku nadzora i zaštite vanjske granice EU-a, jačanja kapaciteta hrvatske granične policije te senzibilizacije i postupanja s ranjivim skupinama.