O nama

Slika /04_vps/PA068260.JPG
Dekanica:
dr. sc. Davorka Martinjak, prof. v. š.
tel.: +385 1/ 2426 304
 
Prodekan Visoke policijske škole za stručni studij:
doc. dr. sc. Ante Orlović, prof. v. š. - u trajnom zvanju
tel.: +385 1/ 2426 368
 
Prodekan Visoke policijske škole za znanost i međunarodnu suradnju
dr. sc. Hrvoje Filipović, prof. v. š.
tel.: +385 1/ 2426 427


Visoka policijska škola jedna je od vodećih visokoškolskih ustanova za obrazovanje u znanstvenom polju sigurnosno-obrambenih znanosti u Republici Hrvatskoj.

Kriminalistika kao predmet obrazovanja i stručno-znanstvenog djelovanja Visoke policijske škole, čini ovu visokoškolsku ustanovu specifičnom i jedinstvenom u Hrvatskoj.
 
Od svog osnivanja 1971. godine Visoka policijska škola djeluje kao ustrojstvena jedinica Ministarstva unutarnjih poslova, koja organizira i provodi visokoškolsko obrazovanje, prije svega za potrebe policije, zainteresiranih djelatnika drugih tijela državne uprave, kao i studenata iz građana.
 
U povijesti visokoškolskog policijskog obrazovanja ističe se 1990. godina kada je Viša škola za unutrašnje poslove preimenovana u Fakultet kriminalističkih znanosti, koji je izvodio dva studijska programa: Studij za unutarnje poslove i Višu školu za unutarnje poslove. Izmjenama općih propisa o vrstama visokih učilišta u Republici Hrvatskoj 1994. Fakultet kriminalističkih znanosti se preimenuje u Visoku policijsku školu, koja je do 2005. godine izvodila programe za stjecanje više stručne spreme i program kojim se stječe visoka stručna sprema i naziv diplomirani kriminalist. Uz to, od 1999. do 2003. godine Visoka policijska škola izvodila je i sveučilišni program Kriminalistika u trajanju od osam semestara, kao i stručni poslijediplomski studij Nasilnički kriminalitet od četiri semestra.

Od 2005. godine Visoka policijska škola izvodi studije usklađene s Bolonjskim sustavom visokoškolskog obrazovanja - stručni trogodišnji studij Kriminalistika, čijim se završetkom stječe 180 ECTS bodova, te diplomski specijalistički stručni studij Kriminalistika u trajanju od dvije godine, čijim se završetkom stječe 120 ECTS bodova.

Zadaća Visoke policijske škole je da osim obrazovnih ciljeva, znanstvenom metodologijom omogući pristup problemima i razradi rješenja u skladu sa suvremenim dostignućima.
 
Visoka policijska škola potpisala je ugovor o suradnji s Agencijom Europske unije za osposobljavanje u području izvršavanja zakonodavstva (European Union Agency for Law Enforcement CEPOL), članica je Udruge europskih visokih policijskih škola (Association of European Police Colleges - AEPC) te sudjeluje u Erasmus+, najvećem programu Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport.