Međuagencijska vježba Program sprječavanja širenje oružja za masovno uništavanje Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva obrane SAD te Federalnog ureda za istrage (FBI)

U prostorima Policijske Akademije 15. lipnja 2004. je počela četverodnevna međuagencijska vježba Program sprječavanja širenje oružja za masovno uništavanje Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva obrane SAD te Federalnog ureda za istrage (FBI). Tijekom vježbe sudionici (iz Ministarstva unutarnjih poslova, Carinske uprave te Ministarstva obrane RH) uvježbavali su znanja stečena na četiri održana tečaja Programa sprječavanja širenja oružja za masovno uništavanje, koji su održali Ministarstvo obrane i Federalni ured za istrage Sjedinjenih Američkih Država, kao i proučavali problematiku koja je isključivo vezana za reakciju na pojavu oružja za masovno uništavanje. Vježba je omogućila sudionicima da se posluže naučenim vještinama te da iskoriste nedavno doniranu opremu, u realnom okruženju. Vlada Sjedinjenih Američkih Država je donirala opremu u vrijednosti 300 000 dolara. Scenarij vježbe obuhvaćao je uvježbavanje konkretnog, izravnog odgovora na pojavu oružja za masovno uništavanje, prikupljanje i čuvanje dokaznog materijala koji je nađen na mjestu počinjenog kaznenog djela te istražne postupke. Svrha Međuagencijske vježbe bila je omogućiti hrvatskim agencijama (Ministarstvu unutarnjih poslova, Carinskoj upravi te Ministarstvu obrane RH) da usvoje znanja iz treninga kao i da prouče problematiku koja je isključivo vezana za reakciju na pojavu oružja za masovno uništavanje. Prvog dana vježbe, sudionici su pripremili plan uhićenja i izvršili ga, proveli ispitivanje uhićene osobe, pribavili sudski nalog za uhićenje (u skladu s hrvatskim propisima), uspostavili zapovjednu strukturu koja će upravljati aktivnostima vezanim uz incident, izvrše najosnovnije operacije vezane uz pojave opasnog materijala, prikupili glavne dokaze te da, u skladu s propisima, osigurali mjesto zločina. Drugog dana vježbe, sudionici su uspostavili zapovjednu strukturu koja će rukovoditi obradom incidenta, proveli akcije vezane uz rukovanje opasnim materijalom, proveli istražne radnje, prikupiti kontaminirani dokazni materijal, provesti dekontaminaciju - sve to uz korištenje prikladnih dokumenata i postupaka koji se odnose na mjesto zločina. Vježbu je 17. lipnja pratio i Ralph Frank, Veleposlanik SAD u republici Hrvatskoj. Vježbi su prisustvovali i predstavnici Veleposlanstava: - g. Serdar Sahim, ataše, Veleposlanstvo Turske - g. Roberto Dieghi, časnik za vezu, Interpol, Veleposlanstvo Italije - g. Vasilios Koukouliatas, ataše za policijske poslove, Veleposlanstvo Grčke - g. Rajagopalan, Veleposlanstvo Indije te - g. Mirko Capjak, Odjel za NATO, politička i vojno-sigurnosna pitanja Ministarstva vanjskih poslova RH. Vježba je završila u petak, 18. lipnja 2004 svečanim zatvaranjem i podjelom certifikata sudionicima.

U prostorima Policijske Akademije 15. lipnja 2004. je počela četverodnevna međuagencijska vježba Program sprječavanja širenje oružja za masovno uništavanje Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva obrane SAD te Federalnog ureda za istrage (FBI).

Tijekom vježbe sudionici (iz Ministarstva unutarnjih poslova, Carinske uprave te Ministarstva obrane RH) uvježbavali su znanja stečena na četiri održana tečaja Programa sprječavanja širenja oružja za masovno uništavanje, koji su održali Ministarstvo obrane i Federalni ured za istrage Sjedinjenih Američkih Država, kao i proučavali problematiku koja je isključivo vezana za reakciju na pojavu oružja za masovno uništavanje. Vježba je omogućila sudionicima da se posluže naučenim vještinama te da iskoriste nedavno doniranu opremu, u realnom okruženju. Vlada Sjedinjenih Američkih Država je donirala opremu u vrijednosti 300 000 dolara.

Scenarij vježbe obuhvaćao je uvježbavanje konkretnog, izravnog odgovora na pojavu oružja za masovno uništavanje, prikupljanje i čuvanje dokaznog materijala koji je nađen na mjestu počinjenog kaznenog djela te istražne postupke.

Svrha Međuagencijske vježbe bila je omogućiti hrvatskim agencijama (Ministarstvu unutarnjih poslova, Carinskoj upravi te Ministarstvu obrane RH) da usvoje znanja iz treninga kao i da prouče problematiku koja je isključivo vezana za reakciju na pojavu oružja za masovno uništavanje.

Prvog dana vježbe, sudionici su pripremili plan uhićenja i izvršili ga, proveli ispitivanje uhićene osobe, pribavili sudski nalog za uhićenje (u skladu s hrvatskim propisima), uspostavili zapovjednu strukturu koja će upravljati aktivnostima vezanim uz incident, izvrše najosnovnije operacije vezane uz pojave opasnog materijala, prikupili glavne dokaze te da, u skladu s propisima, osigurali mjesto zločina.

Drugog dana vježbe, sudionici su uspostavili zapovjednu strukturu koja će rukovoditi obradom incidenta, proveli akcije vezane uz rukovanje opasnim materijalom, proveli istražne radnje, prikupiti kontaminirani dokazni materijal, provesti dekontaminaciju - sve to uz korištenje prikladnih dokumenata i postupaka koji se odnose na mjesto zločina.

Vježbu je 17. lipnja pratio i Ralph Frank, Veleposlanik SAD u republici Hrvatskoj.

Vježbi su prisustvovali i predstavnici Veleposlanstava: - g. Serdar Sahim, ataše, Veleposlanstvo Turske - g. Roberto Dieghi, časnik za vezu, Interpol, Veleposlanstvo Italije - g. Vasilios Koukouliatas, ataše za policijske poslove, Veleposlanstvo Grčke - g. Rajagopalan, Veleposlanstvo Indije te - g. Mirko Capjak, Odjel za NATO, politička i vojno-sigurnosna pitanja Ministarstva vanjskih poslova RH.

Vježba je završila u petak, 18. lipnja 2004 svečanim zatvaranjem i podjelom certifikata sudionicima.

Stranica