Započeli "Istraživački dani Visoke policijske škole u Zagrebu"

Slika topvijesti/2015/travanj/23_4_2015/TV_23_4_1.jpg

Međunarodna znanstveno-stručna konferencija s ciljem praćenja suvremenih dostignuća u razvoju struke i razmjene dobre prakse uz sudjelovanje domaćih i inozemnih istraživača

Foto: MUP

„Istraživački dani Visoke policijske škole u Zagrebu“  započeli su u četvrtak, 23. travnja, na Policijskoj akademiji. Ovu IV. Međunarodnu znanstveno-stručnu konferenciju organizirali su Visoka policijska škola i Policijska akademija Ministarstva unutarnjih poslova s ciljem praćenja suvremenih dostignuća u razvoju struke i razmjene dobre prakse uz sudjelovanje domaćih i inozemnih istraživača.

Dvodnevna konferencija namijenjena je znanstvenicima i stručnjacima iz podučja kriminalistike, policijskih znanosti, sigurnosti i srodnih disciplina, ali i praktičarima koji svojim empirijskim istraživanjimaima mogu doprinijeti razvoju struke.

Tematskim okvirom konferencije bit će obuhvaćena istraživačka područja kriminalistike i kriminalističkog istraživanja, prevencije kriminala, kriminoloških značajki suvremenog kriminala, pravnih okvira i taktike policijskog postupanja, policijskog obrazovanja i sigurnosti društva.

Načelnik Policijske akademije i domaćin Želimir Radmilović poželio je dobrodošlicu sudionicima, zahvalivši svim autorima i prezenterima čije teme izazivaju interes i upućuju na visoku znanstveno-stručnu razinu i akutalnost tema. „Uvjeren sam da će ova konferencija biti uspješna i da će Visoka policijska škola i Policijska akademija tijekom predstojeća dva dana biti centar policijsko sigurnosno kriminalističke misli u ovom dijelu svijeta“, naglasio je.

Konferenciju je u ime glavnog ravnatelja policije otvorio njegov zamjenik Dražen Vitez. Izrazio je zadovoljstvo što su na konferenciji prisutni i mladi policijski službenici koji tek počinju svoje istraživačke puteve, koji će oplemeniti budućnost u svojim zemljama svojim radom i jamče daljnji napredak policijskih znanosti na nacionalnom i međunarodnom planu. „Upravo je u tome važnost ovakvih događanja, da se ljudi različitih znanstvenih i praktičnih orjentacija iz različitih zemalja okupe i posvete onome što najviše vole i cijene, a to je znanstveno istraživački rad i njegova primjena u praksi.“ Zahvalio je organizatorima i proglasio konferenciju otvorenom.

Zamjenik direktora CEPOL Detlef Schroeder izrazio je veliko zadovoljstvo i čast što prisustvuje „Istraživačkim danima Visoke policijske škole u Zagrebu“ i što je hrvatska Policijska akademija aktivni partner u mreži europskih policijskih akademija već dvije godine. Rekao je kako obrazovanje i obuka policijskih službenika zahtjevaju novi, moderan pristup kako ne bi bili osposobljavani samo za tehničke vještine već i za spremnost na reakciju u vrlo različitim i dinamičnim okruženjima. Upozorio je na veliki jaz koji postoji između policijskih službenika operativaca i znanstveno-istraživačkog kadra jer obje zadržavaju zastarjele stereotipe, što dovodi do međusobnog nepovjerenja. Istraživači bi trebali poštivati znanje koje policijski službenici skupljaju na terenu isto kao što bi policijski službenici trebali cijeniti znanje i stručnost znanstvenika i istraživača. „Potrebno je otvoriti dijalog između dvije strane u najboljem interesu društva. Upravo su zbog toga događaji poput ove konferencije od iznimne važnosti, kako bi se stimuliralo istraživanje vezano uz domenu policije i kako bi se svrhovito iskoristili vrijedni rezultati istraživačkih projekata“, zaključio je.



Stranica