Erasmus akreditacija u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja

Slika /erasmus akreditacija/Erasmus akreditacija sken.jpg

ERASMUS AKREDITACIJA

 

u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja

2023-1-HR01-KA120-VET-000190343

 
 
Ministarstvo unutarnjih poslova, Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ po prvi puta u povijesti postala je 2024. godine nositelj Erasmus akreditacije u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja (2023-1-HR01-KA120-VET-000190343).
 
Erasmus akreditacija organizacijama u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja omogućuje jednostavnije uključivanje u prekograničnu razmjenu i suradnju. Dodijeljenom Erasmus akreditacijom i pratećim Erasmus planom za provedbu aktivnosti mobilnosti obuhvaćeno je petogodišnje razdoblje te će biti olakšana mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja kao i učenika i polaznika strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, a s ciljem:
  • povećanja kvalitete početnog i trajnog strukovnog obrazovanja i osposobljavanja;
  • jačanja ključnih kompetencija i transverzalnih vještina, posebno učenjem stranih jezika i digitalnim vještinama;
  • razmjene najboljih primjera iz prakse i poticanjem primjene novih i inovativnih pedagoških metoda i tehnologija te podupiranja stručnog usavršavanja nastavnika, predavača, mentora i drugog osoblja u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju;
  • povećanjem kapaciteta pružatelja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja za izvođenje visokokvalitetnih projekata mobilnosti te
  • povećanja kvalitete, transparentnosti i priznavanja ishoda učenja ostvarenih tijekom razdoblja mobilnosti u inozemstvu, posebno uz pomoć europskih alata i instrumenata.
 
Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ u svom Erasmus planu za provedbu aktivnosti mobilnosti poseban naglasak stavila je na tri cilja:
  • Cilj 1. Unaprijediti standarde, kvalitetu te vertikalnu i horizontalnu prohodnost temeljnog i kontinuiranog policijskog obrazovanja;
  • Cilj 2. Privući veći broj učenika/polaznika u sustav policijskog obrazovanja i motivirati ih na kontinuirano usavršavanje;
  • Cilj 3. Uskladiti znanja i vještine policijskih službenika s promjenama u području sigurnosti te novim prijetnjama i izazovima.
 
Dodjeljivanjem Erasmus akreditacije u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja  osiguran je značajan preduvjet za daljnje osnaživanje i unaprjeđenje temeljnog i cjeloživotnog policijskog obrazovanja te će se olakšati mobilnost nastavnog i nenastvanog osoblja te učenika i polaznika strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.
 
Jednako tako, Erasmus akreditacija u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja omogućava Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ sudjelovanje u pozivima za Ključnu aktivnost 1 „Mobilnost pojedinaca u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, odgoju i općem obrazovanju te obrazovanju odraslih“ (KA-121-VET).