Policijska škola „Josip Jović“ sudjelovala u obilježavanju 29. obljetnice akcije „Bljesak“ i 33. obljetnice pogibije hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu

Obljetnica akcije „Bljesak“ spojila je dvije generacije policajaca - onih koji su je branili u Domovinskom ratu i onih koji će štitit njezin mir i sigurnost u budućnosti

Članovi biciklističke sekcije Policijske škole „Josip Jović“ u srijedu 1. svibnja, u znak zahvale i sjećanja na sve učesnike briljantne vojno-redarstvene operacije „Bljesak“ sudjelovali su u programu obilježavanja 29. obljetnice ove akcije u Okučanima.

Vojno-redarstvena akcija „Bljesak“ započela je prije 29 godina, 1. svibnja 1995. u 5,30 sati.

Devet polaznika Programa srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka na put od 132 kilometra u noćnim satima krenuli su uz vodstvo dvojice voditelja obrazovnih skupina.

Osjećaju ponosa, želje da uspješno ostvare svoj zadatak i neizvjesnosti zbog onog što ih čeka na trasi koju nikada do sada nisu prošli, pridonio je prolazak kroz grad u štićenoj koloni u pratnji prometne policije.

Put do Okučana bio je naporan i izazovan pa su polaznici na taj način spoznali važnost i izazove poziva za koji se školuju.

Približavajući se Okučanima susreli su bicikliste iz udruge „Tigar Rakitje“ te zajedno, ponosno i dostojanstveno, simbolizirajući spoj mladosti i iskustva, sudjelovali u svečanoj povorci ulicama Okučana.
  
Učenici 3. i 4. razreda Policijske škole „Josip Jović“ zajedno s polaznicima sudjelovali su i u obilježavanju 33. obljetnice pogibije hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu održanom u četvrtak 2. svibnja.

U komemorativnom programu, kojim je počast stradalim redarstvenicima odana mimohodom od ulaza u Borovo Selo do Spomen obilježja poginulih redarstvenika, izveli su povjesnicu, svjedočanstvo o ovom događaju govoreći stihove iz recitala Domovini i ljubavi nastalih posebno za ovu prigodu.
 
Učenici Policijske škole već su drugu godinu za redom dio službenog programa obilježavanja obljetnice, a niti ovoga puta nikoga nisu ostavili ravnodušnim recitacijom pjesme poginulog hrvatskog redarstvenika Franka Lisice, koju je napisao tek dan prije svoje pogibije:
 
„Ako ti kažu da sam umro, ne vjeruj!
Pogledaj ptice što preko Dunava lete. Kad se vrate, znat ćeš da život sam svoj podario za tebe.
Izgovori moje ime
Stipan
Luka
Mladen
Josip
Janko
Zoran
Antun
Željko
Zdenko
Marinko
Mladen
Ivica
…i poljubi Slavoniju za mene. Ona prelijepa živi sada, prijatelju, za tebe!

 
Prije 33. godine, 2. svibnja 1991. godine u Borovom Selu ubijeno je 12 hrvatskih redarstvenika. Najstariji je od njih imao je 36, a najmlađi 20 godina.

Pisane vijesti