Učenici i polaznici Policijske škole „Josip Jović“ postali su novi članovi Hrvatskog i registra darivatelja krvotvornih matičnih stanica

U Hrvatski registar krvotvornih matičnih stanica upisano je 108 novih članova

U Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“, Policijskoj školi „Josip Jović“ u četvrtak, 11. travnja 2024. održana je akcija upisa novih članova u Hrvatski registar darivatelja krvotvornih matičnih stanica u suradnji s Zakladom Ana Rukavina. 
 
U ovoj 486. akciji Zaklade Ana Rukavina 108 učenika i učenica Policijske škole, te polaznica i polaznika Programa srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac dalo je uzorak svoje krvi kako bi se upisali u Hrvatski registar darivatelja krvotvornih matičnih stanica i povećali mogućnost da se nekoj od oboljelih osoba pronađe odgovarajući darivatelj. 
 
Suradnja Ministarstva unutarnjih poslova i Zaklade Ana Rukavina započeta je 2007. a prva akcija organizirana u Policijskoj školi održana je 2015. godine. Danas je ova aktivnost zajedno s drugim humanitarnim aktivnostima dio Školskoga kurikuluma Policijske škole. 
 
Transplantacija ili presađivanje krvotvornih matičnih stanica metoda je liječenja kojom se bolesna koštana srž zamjenjuje zdravim krvotvornim matičnim stanicama koje potom preuzimaju ulogu stvaranja krvnih stanica - eritrocita, trombocita i leukocita.
 
Članovi Registra mogu postati osobe u dobi od 18 do 40 godina, a buduće policajke i policajci prepoznali su važnost članstva u Registru.
 
Nakon popunjavanja pristupnice, dali su uzorak krvi za HLA tipizaciju (utvrđivanje antigena tkivne snošljivosti). Ukoliko budu HLA podudarni sa oboljelima, kontaktirati će ih Hrvatski registar radi postupka darivanja krvotvornih matičnih stanica.

Pacijenti koji se liječe od leukemije, limfoma, mijeloma ili sličnih krvnih bolesti jedni su od najčešćih korisnika krvotvornih matičnih stanica. Što je broj članova veći povećava se mogućnost pronalaska nesrodnog darivatelja krvotvornih matičnih stanica a time i mogućnost izlječenja, odnosno spašavanja nečijeg života.
 
Voditeljica ureda Zaklade Ana Rukavina gospođa Sandra Zeljković zahvalila je svim sudionicima na organizaciji i sudjelovanju u akciji.

Poseban dojam na nju su ostavili mladi ljudi, buduće policajke i policajci koji su tijekom akcije svojom vedrinom, pozitivnošću i nesebičnom voljom da nekome pomognu poručili svojim kolegicama i kolegama kako pomoći nekome obogaćuje njih same.


Pisane vijesti