Humanitarna aktivnost junior ambasadora

Cilj aktivnosti bio je uključiti učenike, junior ambasadore u humanitarni rad, povezati zagrebačke škole uključene u projekt EPAS

Učenici šest zagrebačkih srednjih škola uključenih u projekt Škola ambasador Europskog parlamenta (EPAS) sudjelovali su u humanitarnoj akciji prikupljanja potrebnih stvari za bolnicu Bistra-Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi.
 
Tijekom protekla dva tjedna junior ambasadori II.gimnazije, Gimnazije Sesvete, Gornjogradske gimnazije, Islamske gimnazije Ahmeda Smajlovića, VII. gimnazije i Policijske škole "Josip Jović" sa svojim su senior ambasadoricama prikupili veliku količinu stvari potrebnih za 93 korisnika bolnice u Bistri. Aktivnost je organizirala Policijska škola "Josip Jović" koja već dugi niz godina provodi volonterske aktivnosti u Bistri.

Cilj aktivnosti bio je uključiti učenike, junior ambasadore u humanitarni rad, povezati zagrebačke škole uključene u projekt EPAS te osnažiti učenike za buduće humanitarne aktivnosti. Uključivanjem u ovakve aktivnosti promiču se vrijednosti međunarodnog humanitarnog prava. Volontiranje je jedan od najvidljivijih izraza solidarnosti te pomaže ispunjavanju potreba lokalne zajednice, a učenicima daje mogućnost stjecanja korisnog iskustva, vještina i kompetencija za osobni, odgojno-obrazovni, građanski i profesionalni razvoj.
 
U posjet bolnici u Bistri u petak, 8. ožujka 2024. uputili su se po dva junior ambasadora iz svake škole u pratnji svojih senior ambasadorica. Odmah na ulazu dočekao ih je jedan od malih korisnika i pokazao oduševljenje stvarima koje su učenici donosili. U pratnji ljubaznog osoblja bolnice u Bistri učenici su obišli korisnike i proveli kratko vrijeme u kontaktu s njima. Donacija je uručena uz prigodan likovni rad Martina Oršuša, junior ambasadora Policijske škole "Josip Jović" što će ostati kao trajna uspomena na ovu aktivnost.
 
Zana, junior ambasadorica Islamske gimnazije kaže da je posjet bolnici u Bistri na nju ostavio snažan dojam jer su djeca željela na razne načine ostvariti kontakt te im je osmjeh i pružena ruka bila dovoljna. Smatra da briga za čovjeka treba biti puno više od toga te zato želi ponovno doći i provesti više vremena s djecom u aktivnostima koje bi ih usrećile.

Laura iz Gimnazije Sesvete kaže da je zahvalna što je imala priliku posjetiti djecu u Bistri. Iako je posjet bio kratak uočila je da su se djeca razveselila što ju je potaklo na razmišljanje koliko su životni putevi teški i različiti.

Lun i Karlo iz II. gimnazije kažu da su među 93 korisnika bolnice osim djece i odrasle osobe koje se zbog višestrukih oštećenja ne mogu brinuti sami o sebi, a zaposlenici bolnice daju svoj maksimum kako im ništa ne bi nedostajalo. Svako dijete posebno je i prekrasno na svoj način te su imali priliku upoznati se s jednim djetetom. Zahvalni su na prilici da se uključe u ovakvu aktivnost te se nadaju ponovnom dolasku.

Antea iz Gornjogradske gimnazije kaže da su učenici Policijske škole "Josip Jović" već dolazili u Bistru i znali su imena pojedinoj djeci dok su ostali učenici došli u prvi posjet bez određenih očekivanja. Prvi dojam bio joj je težak, dio učenika pustio je i pokoju suzu, nekima je bilo teško ući u prostoriju gdje se nalaze korisnici, ali svi su zajedno nakon odlaska izrazili veliku želju za ponovnim posjetom i volontiranjem te su izašli većeg i toplijeg srca.

Petar iz Policijske škole "Josip Jović" nije prvi puta u Bistri, dok je Tomislav posjetio bolnicu prvi put. Obojica su izrazili želju za ponovnim dolaskom i uključivanjem u volonterski rad kako bi stekli što bolje kompetencije za posao policijskog službenika.  
 

Pisane vijesti