Junior ambasadori u posjetu Srednjoj školi Zabok

Znak ružičastih majica je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja

Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja obilježen je 28. veljače, u Policijskoj školi "Josip Jović". Dvadeset i četvero junior ambasadora Škole ambasadora Europskog parlamenta (EPAS) u pratnji svoje senior ambasadorice i pedagoginje posjetilo je svoje kolege, također junior ambasadore u Srednjoj školi u Zaboku.
 
Zajedničko druženje i obilježavanje ovoga važnog datuma proteklo je u vrlo ugodnoj atmosferi i u znaku ružičastih majica, simbola borbe protiv vršnjačkog nasilja. Radionicu na tu temu i kratku prezentaciju najvažnijih pojmova vezanih za vršnjačko nasilje pripremili su učenici Policijske škole "Josip Jović" i to Martin Oršuš, 3.d i Iva Lucić, 4.a. Panel s pitanjima koji su znaci prepoznavanja vršnjačkog nasilja, kako reagirati, kako pomoći i što ne činiti bio je vrlo zanimljiv i dinamičan, a u njemu su kao moderatori i panelisti sudjelovali učenici obje škole.

Drugi dio druženja protekao je u znaku Europske unije i predstojećih izbora za Europski parlament tijekom čega su učenici u grupama imali zadatak osmisliti osamnaest razloga zbog kojih bi oni koji imaju toliko godine ove godine trebali po prvi puta izaći na birališta i ostvariti svoje biračko pravo koje im omogućuje Ustav Republike Hrvatske. Nakon vrlo kreativne radionice i razmjene razloga pristupilo se panel raspravi na tu temu koja je ponovno bila provedena od strane učenika obje škole. Tijekom aktivnosti video vezom povezala se i Srednja škola Glina.

Cijeli događaj domaćini su uz svoju senior ambasadoricu obogatili svojim pekarsko-slastičarskim proizvodima kojima su predstavili svoje vještine. Druženje je proteklo uz puno pozitivne energije i najave budućih susreta.  

Marko Dropulić, 3.b kaže kako mu je u Zaboku bilo jako dobro, te mu je najzanimljiviji dio bio panel na temu vršnjačkog nasilja. Smatra da samim odlaskom tamo, odnosno općenito u druge škole učenici razvijaju svoje socijalne vještine i razmjenjuju znanje jedni s drugima, što pridonosi boljem znanju i boljoj komunikaciji s ljudima.

Anđela Kapitanović, 3.e navodi da joj je bilo jako lijepo i da je cijelo vrijeme bila ugodna atmosfera i lijepo društvo. Isto tako, kaže da je naučila dosta toga što se tiče vršnjačkog nasilja, ali je shvatila i koliko je bitno glasanje na biralištima te se nada se da će imati priliku na ovakvim predavanjima sudjelovati opet.

Ema Široki, 4.c kaže da je posjet ovoj školi sigurno jedan od zanimljivijih i dražih posjeta sa EPAS projektom. Učenici i nastavnice su nas ugodno i druželjubivo dočekali i iznenadili nas ukusnom hranom koju su učenici te škole pripremili. Također, misli da su njoj kao i ostalima, ova radionica i oba panela još više dokazali koliko je biračko pravo bitno i da je svaki glas bitan te da izlaskom na izbore pokazujemo koliko smo zreli, obrazovani i imamo interesa za donošenje odluka kao građani. Kao i svaki put ostvarila je nova prijateljstva i nada se sudjelovanju na još nekim zanimljivim susretima.

Pisane vijesti