Učenici sudjelovali na Međunarodnoj radionici o korupciji

Učenici Policijske škole „Josip Jović" obilježili 9. prosinac, Međunarodni dan borbe protiv korupcije 

U organizaciji i na poziv policije Republike Mađarske 7. prosinca 2023. održana je Međunarodna radionica „Što znamo o prevenciji korupcije? Generacija Z u fokusu" na kojoj je sudjelovalo šest zemalja.

Uz domaćine sudjelovali su predstavnici Slovačke, Češke, Srbije, Austrije i Hrvatske te na vrlo zanimljiv način usvajali nove spoznaje o potrebi što učinkovitije borbe protiv korupcije u redovima policijskih službenika. Okušali su se u kvizu o poznavanju Konvencije UN-a o borbi protiv korupcije pri čemu su naši učenici imali drugi najbolji rezultat.

Sudionici su se predstavili video uradcima koje su sami pripremili nakon čega su ne koristeći govor trebali prikazati jednu situaciju o korupciji pri čemu su sve ekipe bile vrlo kreativne. Također, zadatak je bio izrada postera na zadanu temu te slaganje puzzli koje prikazuju koruptivnu situaciju. U toj je igri bila nužna suradanja među ekipama jer su dijelovi potrebni da bi se slika završila bili kod ostalih ekipa iz čega su sudionici izveli zaključak da je u slučaju korupcije nužna i međunarodna suradnja.

Osim obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije sudionici su se upoznali, razmijenili iskustva i znanja ne samo o temi susreta već i o obrazovanju za policijske službenike, ali i svakodnevnim aktivnostima Z generacije kojoj pripadaju i za koje je radionica bila namijenjena. Također, domaćini su nam pružili izuzetnu čast i poveli nas u obilazak svog Parlamenta, najvišeg zakonodavnog tijela Republike Mađarske, što je osobito bilo važno našim učenicima koji su i junior ambasadori Škole ambasadora Europskog parlamenta. 

Učenici su se u Zagreb vratili prepuni pozitivnih dojmova, pa tako Petar Popović, 3.b navodi kako je iskustvo sudjelovanja jako lijepo, osobito posjet veličanstvenoj zgradi Parlamenta te kako ga je predstavljanje Policijske škole i Republike Hrvatske na ovakvom događaju gdje je stekao mnoga važna znanja učinilo izuzetno ponosnim.

Učenica Elena Šanjek, 4.b navodi da će pamtiti ovaj događaj jer je mogla pokazati svoje znanje i iskustvo koje je stekla dosadašnjim školovanjem o ovoj važnoj temi, dok učenik Benjamin Jakovac, 3.a navodi kako je komunikacija na engleskom jeziku s ostalim sudionicima tekla vrlo jednostavno te da je osim novih znanja i spoznaja koje će koristiti u daljnjem školovanju i radu doživio i ugodna, zabavna iskustva osobito tijekom posjete Adventskom sajmu u središtu Budimpešte.

Učenike je pripremala i tijekom održavanja radionice pratila mentorica Roberta Mijalić Krešić, nastavnica stručnih predmeta i senior ambasadorica Škole ambasadora Europskog parlamenta.
 

Pisane vijesti