Panel rasprava povodom dodjele nagrade Saharov

Učenici Policijske škole „Josip Jović“ sudjelovali na dodjeli nagrade Saharov za slobodu mišljenja, koju dodjeljuje Europski parlament

Junior ambasadori Škole ambasadora Europskog parlamenta iz trećih razreda Policijske škole „Josip Jović“ sudjelovali su na poziv Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu na panel raspravi Slučaj „Žene, život, sloboda” - borba za ljudska prava, koja je organizirana u sklopu obilježavanja ovogodišnje dodjele nagrade Saharov za slobodu mišljenja, koju dodjeljuje Europski parlament.

Događaj se održao u okviru 21. izdanja Human Rights Film Festivala u Kulturno informativnom centru Zagreb, a usmjeren je na temu stanja poštivanja ljudskih prava te ulogu Europske unije i država članica u njihovoj zaštiti i promociji - s posebnim naglaskom na status i poziciju žena.
 
Učenici su tako imali priliku čuti da je nagrada Saharov ove godine dodijeljena Jini Mahsi Amini i iranskom pokretu „Žene, život, sloboda“.

Na panelu su sudjelovale Afsun Moshiry, iranska producentica i kustosica, Tena Šimonović Einwalter, pučka pravobraniteljica, Ajla Čustović, Centar za kulturu dijaloga, Antonija Petričušić, izvanredna profesorica na Katedri za sociologiju Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te video porukom hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula.
 
Nagrada Saharov za slobodu mišljenja najviše je priznanje Europske unije za rad na području ljudskih prava. Dodjeljuje se pojedincima, skupinama i organizacijama koji su iznimno pridonijeli zaštiti slobode mišljenja. Preko Nagrade Saharov i njezine mreže dobitnika Europska unija podupire laureate ohrabrujući ih i osnažujući u borbi za njihove ciljeve.

Nelson Mandela, Malala Yousafzai, Denis Mukwege i Nadia Murad neki su od dobitnika nagrade koji su kasnije osvojili Nobelovu nagradu za mir.

Učenik Matija Tomašek, 3.c  je rekao da je čuo o temama o kojima bi češće trebalo raspravljati javno i u školama, a učenik Marko Lednicki, također iz 3.c kako se nada da će teme o kojima je slušao postati dio svakodnevnih razgovora i potaći na promišljanje, dijalog i akciju. Također, navodi da pitanja koja su otvorena na panel raspravi imaju potencijal promijeniti stavove i djelovanje.             
 

Pisane vijesti