Učenici i polaznici Policijske škole „Josip Jović“ obilježili Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Nove generacije budućih policijskih službenika u Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ svakodnevno uzdižući pogled prema hrvatskoj zastavi uz zvuke hrvatske himne, sjećaju se upravo onih koji su s tog istog mjesta odlazili u obranu Domovine

Učenici i polaznici Policijske škole “Josip Jović” svake godine sudjeluju u obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Obilježavanje sjećanja na ove tragične povijesne događaje započelo je postavljanjem izložbe u predvorju Policijske škole koju su pripremili učenici 4. a i 4. b razreda, pod vodstvom profesorice Željke Župan-Vuksan.  

Prilikom jutarnjeg postrojavanja za podizanje zastave Republike Hrvatske uz zvukove himne u Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ položen je vijenac pred spomenikom hrvatskim redarstvenicima stradalim u Domovinskom ratu i zapaljene su svijeće.

Minutom šutnje odana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i žrtvama stradalima u Domovinskom ratu.

U pratnji odgajatelja i voditelja obrazovnih skupina učenici i polaznici sudjelovali su u tradicionalnom paljenju svijeća u Aveniji grada Vukovara i Vukovarskoj ulici u Zagrebu, u Koloni sjećanja od ratne bolnice u Vukovaru do Memorijalnog groblja, na obilježavanju godišnjice stradanja branitelja i stanovništva u mjestu Škabrnja, u 16. mimohodu „Vi ste naš ponos - mi smo vaša snaga“ i programu „Ovčara - vječna rana“, te na svetoj misi održanoj u Crkvi Svete Mati Slobode u Zagrebu.

Policijska škola Josip Jović kroz aktivnosti koje su dio školskoga kurikuluma kod polaznika i učenika podiže svijest o značaju Domovinskog rata i ulozi hrvatske policije u najtežim trenucima borbe za neovisnost i samostalnost, a kasnije i izgradnju i razvoj samostalne, neovisne i suverene države Hrvatske. Današnje generacije budućih policijskih službenika u Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ svakodnevno uzdižući pogled prema hrvatskoj zastavi uz zvuke hrvatske himne, sjećaju se upravo onih koji su s tog istog mjesta odlazili u obranu Domovine.

Doživljaje polaznika Policijske škole „Josip Jović“ najbolje opisuju njihove riječi:

„Često sam do sada s tatom odlazila u Vukovar i uvijek mi je, dok smo koračali u Koloni sjećanja, pričao o Domovinskom radu. Ovaj puta, kada sam sudjelovala kao polaznica Policijske škole, osjećala sam se uzvišenije, ponosnije i svečanije nego ikada do sada. Kada smo prolazili pored Vodotornja čula sam jednu ženu kako govori: „Plješćite im, oni su prvi ginuli!“, rekla je polaznica Lara Čovo.

Bez obzira jesu li prvi puta sudjelovali u kolonama sjećanja, osjećaj posebnog ponosa i značaja pridonijela je odora hrvatskog policajca.

„Ja sam Vukovarac i svake godine do sada sam bio sudionik Kolone sjećanja. Ali, ove godine u Koloni sjećanja sam osjetio ponos kakav nikada do sada u životu nisam. Koračanje u Koloni sjećanja u postroju, u odori hrvatskog policajca, dalo je sasvim novu dimenziju riječi „ponos“. Osjećao sam se kao da točno tamo pripadam.“ Rekao je Stjepan Rajić. 

Stranica