Polaznici P18 sudjelovali u 31. vojnom hodočašću u Mariji Bistrici

U nedjelju 1. listopada 2023. godine, održano je 31. hodočašće katoličkih vjernika, pripadnika oružanih snaga i redarstvenih službi u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici

Povodom 31. hodočašća katoličkih vjernika koje je održano 1. listopada 2023. u nacionalnom svetištu Majke Božje Bistriče u Mariji Bistrici, uz pripadnike oružanih snaga i redarstvene službe, nalazili su se i policijski službenici Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“, Policijske škole „Josip Jović“ zajedno s gotovo 400 polaznica i polaznika 18. naraštaja. Zapovjednik 31. vojnog hodočašća bio je brigadni general Željko Ljubas, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“, a zamjenik zapovjednika hodočašća bio je glavni policijski savjetnik Josip Bukvić.
 
Uz visoke dužnosnike, izaslanika Predsjednika Republike Hrvatske general bojnik Ivica Olujić, izaslanika Predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Žarka Tušeka, izaslanika Predsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda, potpredsjednik Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ministra obrane Marija Banožić, na hodočašću su sudjelovali i glavni ravnatelj policije Nikola Milina sa izaslanstvom, a ispred Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ zamjenica načelnika Mirjana Abramović, načelnik Policijske škole „Josip Jović“ Mario Bošnjak te voditeljica Službe za nakladničko-knjižničnu djelatnost i Muzej policije Helena Jelinek Mareljić.
 
Program je započeo Križnim putem, a svečano misno slavlje predvodio je vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan u koncelebraciji s nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH msgr. Tomom Vukšićem, generalnim tajnikom HBK vlč. Krunoslavom Novakom, generalnim vikarom Vojnoga ordinarijata u RH don Markom Medom, generalnim vikarom Vojnog ordinarijata u BiH vlč. Željkom Čuturićem, biskupskim vikarom za pastoral MUP-a i Redarstvenih službi vlč. Franom Musićem OFM, biskupskim vikarom za pastoral MORH-a i OS RH Slavkom Rajičem, vojnim i policijskim dekanima i kapelanima, svećenicima drugih biskupija i redovničkih zajednica.
 
Sveto misno slavlje započelo je svečanom ulaznom procesijom na čijem čelu je bio Križ s ranjenim Isusom iz Novog Farkašića, pralik Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnoga Zavjeta, stjegovi Republike Hrvatske, Svete Stolice i Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj te godišnja zavjetna svijeća hrvatskih vojnika, policajaca i hrvatskih branitelja.
 
Misno slavlje uveličao je Orkestar Oružanih snaga RH, klapa "Sv. Juraj" Hrvatske ratne mornarice i policijska klapa "Sv. Mihovil".
 
U svojoj propovijedi msgr Jure Bogdan osvrnuo se na povijest vojnih hodočašća te važnost dušobrižništva Crkve za katoličke vjernike, a posebno za dušobrižništvo nad policijom, vojskom, vatrogascima i braniteljima. Govorio je i o vjeri koja je čovjekov odgovor Bogu i koja je svjetlo u traženju krajnjega smisla života. Kao primjer svjedoka vjere, msgr. Bogdan je izdvojio kardinala Stepinca koji je svojim ljudskim i duhovnim životnim putem pružao svojevrsni kompas našemu narodu.
 
Po završetku svečanog misnog slavlja pristupilo se zajedničkom fotografiranju polaznika s predstavnicima Policijske akademije te Samostalne službe za suradnju s vojnim ordinarijatom u RH za trajnu uspomenu povodom održanog hodočašća.

Pisane vijesti